luni, 31 mai 2010

Functional sau emotional?


Nu e nimic legat de moda in filmul "White Material", am surprins insa o atitudine familiara mie, in personajul Mariei Vial. O crescatoare de cafea pe o plantatie din Africa a carei familie desi este scoasa de sub apararea legii, se chinuie sa termine de recoltat cafeaua. Desi toti muncitorii parasesc locul de munca si familia primeste avertizari ca ar trebui sa se intoarca acasa in Franta, Maria nu asculta si isi propune sa gaseasca noi muncitori. Primul lucru pe care il face este sa se aranjeze: rochita pastelata, un colier discret, sandale rosii si posetuta rosie. Semne de eleganta care nu trebuie ignorate pentru ocazii speciale, chiar si intr-o tara mai putin bogata. Aceste "ocazii speciale" imi sunt mie foarte familiare. Acelasi personaj insa, care stie ce putere au hainele, nu se sfieste sa sape in pamant cu mainile goale sau sa poarte cizme de teren. Ambele tinute sunt functionale, niciuna nu acopera latura emotionala a femeii care isi doreste sa fie frumoasa ca in Une Affaire de femmes.

Voi ce alegeti? Functional sau rational?

Recunosc, eu sunt adepta modei functionale. Nu sunt preocupata de haine decat din prisma functionalului. Pentru mine o haina trebuie sa arate bine, dar sa nu necesite calcat, sa fie comoda, sa pot merge cu bicicleta sau sa pot merge mult pe jos. Din acest motiv nu imi plac rochiile decat pentru ocazii speciale si nu inteleg necesitatea fustelor. De multe ori ma gandesc ca as avea nevoie de un stilist sa imi indice ce accesorii si haine as mai putea folosi, cu ce mi-as mai putea imbogati garderoba, pentru stilul meu de viata. Sau ce mi se pare si mai important, cum sa gasesti noi combinatii pentru hainele pe care le ai deja in sifonier. Se ofera cineva? :)

sâmbătă, 29 mai 2010

Exemplu de afacere vintage



Mai multe despre Elizabeth Mason aici si cartea publicata de ea aici.

M-as bucura sa vad un exemplu echivalent cu acesta in Romania.

Weekend la Tago Mago printre chestii urbane

Desi acum ploua, dupa cum zicea si prognoza, dupa-amiaza aceasta a fost foarte frumoasa, in terasa Tago Mago, in compania Noko +

Skinny Bunny +

Radha

Am mai remarcat cateva creatii dragute:
Alien Ape Star


Veronica Tarcatu




joi, 27 mai 2010

La Cluj

Vineri 28, sâmbătă 29 şi duminică 30 mai, aşa de pe la 11 dimineaţa până la ultima proiecţie,în curtea Muzeului de Artă din Piaţa Unirii 30.

Mai multe aici

marți, 25 mai 2010

Idei de concurs

Sursa foto

As vrea sa adun mai multe fotografii de la nunti. Toate fotografiile inscrise in concursul trecut erau din aceasta zona si cred ca asa am cele mai multe sanse sa inteleg mai multe despre moda veche romaneasca. As vrea sa adun o colectie de povesti despre rochiile de nunta si poate sa le public intr-un album "nunta romaneasca". Dar nu stiu cum sa fac sa sune concursul, nici premiul care sa fie... si in plus am primit notificari ca mecanismul de la concursul trecut era ciudat. Ma ajutati?

Idei si sugestii fie in comentarii, fie pe adresa sertarulcuhaine[@]gmail.com.
Multumesc!

duminică, 23 mai 2010

Romania 1960 translatat in 1980

Stil de viata romanesc (foto, 1980, Bucuresti) versus ce scrie revista Femeia in 1967:
"Creatorii romani au reusit sa realizeze in moda o linie proprie tarii noastre, linie caracterizata prin mult gust, rafinament, accesibila oricarei siluete. In constructia liniei de moda a intervenit elementul de folclor specific regiunilor din tara noastra, cules de creator si adaptat la moda actuala. " Victoria Caragea (redactor sef la revista Modern).

Franta

Ganduri


Ne ferim de termenul de moda comunista de parca ar fi spurcat, blestemat. Nu stim sa il valorificam. Consideram ca hainele acelei perioade au fost purtate pana la epuizare si din acest motiv nu recunoastem existenta unei potentiale colectii. Aproape singura marturie ramasa sunt rochiile de care ne-am atasat emotional pentru ca avem fotografii de atunci: fotografiile de la nunta parintilor, bunicilor, unchilor, fotografii din albumul de familie pe care il redeschidem din melancolie.

Cati ati observat ca fotografiile de "studio" semanau intre ele, cat de standardizate erau, si totusi cum fiecare fotograf incerca sa iasa din anonimat si sa incerce o incadrare originala. Ma amuza folosirea coloanelor si a vazelor cu flori :). Ati observat cum sunt incadrate si cat de importanta este ca in fotografie sa fie folosit ba un ghiveci cu flori, ba un cosulet sau o vaza? Care era legatura dintre cele doua obiecte?

sâmbătă, 22 mai 2010

Cutezatoarele

Datorita ploii care nu mai conteneste targul se amana pentru luna iunie. Revenim cu detalii.

joi, 20 mai 2010

Cutezatoarele

Targul s-a reprogramat duminica aceasta, 23 mai.

Alternativ

Pe fuga aseara am intrat la Omnivores pentru Ping Pong Pop Up Shop si din nou mi-a ramas gandul la canutele dungate. Acum zece ani cand le vedeam intr-un local radeam, uite-i ma si p'astia ce comunisti. Acum mi-e teama ca le pierd, ca voi rataci modelul sau il voi suprapune peste un nonsens.

As vrea sa cumpar o carte despre asta, gen.

marți, 18 mai 2010

PING PONG POP UP SHOP


Dupa prima aparitie de luna trecuta la Paradis Garaj, Ping Pong Shop reapare in varianta offline, de data asta in una din locatiile sale preferate. Omnivore’s Dilemma este un food bar recent deschis pe Calea Victoriei, un local unde indifferent daca vei merge pentru “food” sau pentru “bar” te vei simti instantaneu bine.

Facebook event

PING PONG POP UP SHOP
Maine, 19 mai 2010, orele 15-21
la Omnivore's Dilemma
Calea Victoriei 214

luni, 17 mai 2010

1981


Inca o poveste, tot de la Vintagelike. Mi-as dori ca macar jumatate din hainele care se posteaza online sa aiba cateva detalii in plus. Chiar si detaliul modificarilor.

Citesc acum cartea Alexandrei Palmer, care detaliaza multitudinea de aspecte pe care o are moda second hand in diferite tari si cum aceasta capata conotatii diferite in functie de contextul social al fiecarui popor. In Asia de exemplu hainele la mana a doua au o valoare negativa, pentru ca asiaticii considera ca haina poarta energia persoanei care a imbracat-o, astfel ca hainele decedatilor nu se mai poarta. In Australia in schimb, hainele la mana a doua au avut un rol fundamental in formarea poporului deoarce aborigenii imbracau hainele colonialistilor intr-un mod gresit, din lipsa de interes si experienta fata de hainele vestice, schimband astfel societatea australiana.

La noi, moda second hand nu are valente atat de puternice precum in Asia sau Australia, nefiind un curent larg raspandit. Influentele exista de exemplu la nivel inspirational, pentru designeri. Colectia din magazinul Titanic al Laurei Vargalui unde gasiti rochiile de poveste, rochiile din videoclipurile copilariei sau rochii vechi care i-au placut.

Va las sa va delectati cu povestea Genovevei, a rchiei din imaginea de mai sus:

O rochie ce trebuie iubita si rasfatata. Ba nu, trebuie ocrotita. Triplu voal de lana, da' de lana adevarata, importat din China, de UCECOM. Confectionata in Romania, de o mare si anonima croitoreasa. Model victorian (initial). Rochia a fost cu 35 cm mai lunga si mult mai slim. Pensele au existat de la inceput. La un moment dat, a fost largita, avea rezerve mari ce permiteau asta, si i s-a introdus un clin la maneca ( nu se vede).
Apoi a fost scurtata, deoarece fusese uitata intr-un dulap (!), nu fusese imbracata niciodata, si mancata de molii pe poale- uite asa am ajuns sa iubesc moliile care nu distrug tot ce prind! Tivul este facut in asa fel incat sa se asorteze cu broderia si un defect ramas in urma scurtarii este mascat cu o mica broderie- vezi foto cu detaliu. Partea cu tivul si scurtarea imi apartin. Maneca am lasat-o asa, desi trebuie sa ai o mana foarte scurta ca sa iti vina. N-am putut sa o ciopartesc.
Se inchide la spate cu brida si nasture, la mansete la fel. De asemenea, la spate are fermoar metalic.

Intrebarea lunii

Am scos din greseala intrebarea lunii, daca exista haine vintage de productie romaneasca pe piata locala. Raspunsurile erau impartite, egalitate intre da si nu, si o cota maricica de nu stiu.

Absenta raspunsurilor este tot un inidcator, al lipsei de informatii despre acest subiect. Cand am intrebat cum combinam hainele vechi, toata lumea si-a dat cu parerea, aproape 250 de raspunsuri. La cea din urma insa abia daca au raspuns 50 de persoane in doua saptamani.

Exista o societate "vintage" secreta care va impiedica sa raspundeti la intrebarile mai complicate?

Am mai primit o invitatie @ "La Vie en Rose FAIR", 22 mai 2010, 11-20

Targul se amana pentru luna iunie din cauza conditiilor meteo.
Ne face placere sa va invitam la targul ” La Vie en Rose” editia a 4-a, la TERASA deBUFET, terasa Facultatii de Arte, Bucuresti, pentru a ne bucura impreuna de atmosfera prietenoasa cu care v-am obisnuit deja si de venirea verii. Veti fi asteptati intr-un loc tocmai bun pentru a cotrobai prin haine si accesorii, impreuna cu un pahar de sampanie si o prajitura de casa oferite de organizatori, pe terasa
Vintage Salon va ofera si de asta data reduceri la serviciile lor si in timpul targului manechiura originala si picturi pe unghii.
Primii 20 de vizitatori ce vor aduce flyere la intrare vor primi 25 % la orice produs cumparat.
Printre invitati avem: Jarmarock, SinColors, Aromo, Busynka by Carolina Ciotu, Smoking, Zasha, si multi altii Nu vor lipsi muzica si proiectiile special pregatite pentru a intra in atmosfera.

Locurile sunt limitate.Pentru inscrieri: sincolors@ymail.com sau 0729 492 075

PARTENERI MEDIA: b24FUN, VINTAGE SALON, SMOKING, HIPMAG, MAYRA, RFB, OFF THE RECORD.

Cutezatoarele

Cutezatoarele te cheama la primul eveniment al anului in gradina cu ciresi si meri din Cobalcescu, 17. Aflata intr-una dintre cele mai bine conservate zone ale Bucurestiului de altadata, colt cu Cismigiul, gradina Cutezatoarelor gazduieste un adevarat targ de haine si accesorii, vintage si handmade in aer liber. Gasesti la noi volane fluturand printre frunze, ceasuri cu lant atarnand pe sub ciresi, dantele printre tufe de trandafiri, conduri la firul ierbii, posete iesite la picnic, limonada la discretie si multa voie buna. Si acesta este doar primul dintr-o serie de evenimente cutezatoare, care se intind pana in toamna. Detalii pe cutezatoarele.blogspot.com
Cand: sambata, 22 mai, intre 11:00 - 19:00
Cine: About Vintage, Alexandra Filimon, Bianca Pop, Buy Hand, Ceva cu dichis, Chic Chaque, Cutiuta cu bijuterii, Cybella Accesorii, Dulapul bunicii, Eclectic factor, Fabrica de Zorzoane, Fe[male], Funky Frame, Italian Vintage, Haine Vintage, La Betty Boo, Laura Popa, Minelli Boutique, Sin Colors, Tzoale Misto, Vintage Capella, Vintage Deco, Vintage Mireille, Vintage Mag, What is vintage
Unde: Cobalcescu, 17 - langa Cismigiu Intrare: 5 lei si o limonada inclusa

duminică, 16 mai 2010

Concurs

Cartea The Sartorialist va ajunge pe mainile Liviei Enache, cu 45 de like-uri pe facebook.

1989


In imagine apar parintii mei la cununia lor civila care a avut loc in august 1989 (deci inca in epoca de aur:)), mama poarta un costum de culoare ivoire dintr-un fel de brocart satinat achizitionat din faimosul magazin COCOR si produs de BEGA TIMISOARA; pantofii din pacate nu s-au pastrat dar sunt de la GUBAN ,din nubuck alb decupati la virf si cu toc metalic...very 80's :)

Domnul pictor poarta sacou in patratele si papion(ca un artist veritabil:))

Despre moda comunista cu Vintagelike

Genoveva a lasat un comentariu foarte frumos si elocvent pentru moda comunista, pacat sa ramana doar un comentariu.

Ma bucur ca ai postat aceasta fusta pentru ca vine in sprijinul afirmatiei mele, pe care o sustin si o voi sustine cu tarie, ca moda comunista nu era cenusie. Este o fusta groasa, de culoarea galben deloc pal, ce a fost purtata de mama mea iarna, cand tindem sa ne imbracam, fie comunism sau nu, in culori inchise. Asortata cu cojocel scurt romanesc si cu cizmulite imblanite , era bestiala, parca cobora din alte timpuri. Materialul asta, gabardina de lana , ca si matasea naturala, casha, triplu voal de lana, voaluri naturale, nici nu mai stiu ce sa scriu aici, erau importate din China de UCECOM, le puteai gasi uneori pe la centrele lor de croitorie ( stiti , ne duceam la " Complex"- era cizmarie, plapumari, tricotaje, croitorie, ceasornicarie, tapiteri..), dar de cele mai multe ori, sefii anumitor ateliere,cei descurcareti, stiau sa fie prieteni cu magazionerii, asa ca plecau cu masina personala, nu neaparat Dacia, plina de minunatii.Desigur, se incarcau in gestiune cu marfa, nu va ganditi la alte grozavii. N-as putea sa descriu balotii aia printre care ma plimbam , adolescenta fiind. Puteam sa spun ce are in compozitie un material doar atingandu-l.Nu ma putea pacali nimeni la bumbac, stiam imediat daca are si celofibra. Mi-am pierdut dexteritatea asta in timp. Iar mama, responsabila unui atelier de lucru cu tertii, nu explic ce inseamna asta acum, nu lucra cu clientii direct, ci onora comenzi din tara, dar nicidecum haine de fason, ci alte aiureli. Nici nu era pregatita pentru asa ceva, serviciul era doar din plictiseala, atunci cand copiii se marisera.
Dar stia al naibii de bine sa comande o rochie, sa pretinda sa ii vina perfect.O sa ziceti ca e simplu, dar nu e deloc.
Spre deosebire de ea, eu am incercat la 14 ani sa imi fac dupa o carte o pereche de pantaloni, care au iesit cu turul scurt, asa, la buric. Am suferit mult. Mult timp, lucratoarele mamei imi lucrau tot ce imi trecea prin cap, sau ce vedeam prin reviste aduse din Germania, scotand tiparele pe saci transparenti de plastic. Apoi am inceput sa imi lucrez eu. Si multi ani nu m-a oprit nimeni, imi faceam cate un pantalon pe zi, plus o fusta. Si aia scurta de o palma sau lunga, stil tiganesc. Nimeni nu-ti tinea cont de faptul ca purtai asa scurt, era foarte la moda in '83-'84,sa ai fusta in trei volane , scurta. Am intrat la facultate si a trebuit sa fac armata ( faceau si fetele), o luna am facut, iar in serile cu discoteca, tot in fusta scurta ma imbracam, iar camarazii de la batalionul " Vanatori de munte", care era de baieti, majoritatea din Timisoara erau niste nebuni, cu cercel in ureche, unii rockeri cu dermatograf pe la ochi, imbracati super fain,nu se lua nimeni de ei. Asa ca nu vreau sa aud de descrieri sumbre, moda n-are legatura cu regimul. A, n-ai materiale de calitate, atunci ia o carpa , pune-i o dantela si sa vezi cum arati.
Important este ceva ce scapa multor femei: sa stii sa dai valoare hainei de pe tine , chiar daca e doar rochia din carpa.

sâmbătă, 15 mai 2010

1981


Tot de la Vintagelike:
Fusta
lucrata la croitoreasa in anul 1981, in Romania.
Este in clini care se deschid foarte amplu in partea de jos.
Materialul este gabardina autentica, rar se gasea in acea perioada, mai rar o intalnim azi, sunt doar fake-ri, ca sa zic asa. Gabardina este o tesutura fina dar groasa, cu efect rips oblic pronuntat, ceea ce ii confera si calitate de impermeabilitate partiala.
"Gabardine" este primul salon de moda din Franta unde s-a produs o astfel de tesatura.
Fusta este masura mica, dar se poate modifica prin coborarea beteliei ( implicit scurtarea fustei). Este captusita cu atlas natural.
Am decis sa o incadrez la categoria " vintage", desi anii '80 ii consider un stil mixt, avangardist si retro in acelasi timp.
Pentru cunoscatori, o piesa remarcabila., nu numai datorita modelului si materialului, ci si culorii, folosita mai rar la articlolele de toamna-iarna ( galben lamaie coapta).

vineri, 14 mai 2010

Trivale, Pitesti

Nora: Rochita a fost realizata in 1980 la un atelier specializat in confectionarea rochiilor de mireasa din cartierul Trivale, in Pitesti. E o rochie simpla dar fermecatoare, alcatuita toata din volane mari, unul chiar acoperind umerii. Materialul este un fel de satin in care sunt sculptate mici flori de zapada :)
De-a lungul anilor am purtat-o si eu in diverse imprejurari (la scoala intr-o piesa de teatru, la o petrecere, un concert de jazz), tot modificandu-i lungimea (desi niciodata nu am taiat-o definitiv). Ceea ce ma incanta la ea e ca, schimband centura, pantofii, poseta, poate capata de fiecare data un alt aer, mai modern sau mai retro.

joi, 13 mai 2010

1978

O rochie de la Vintagelike, din 1978.

O rochie din 1978, cu " dovada". Imi pare rau ca nu se vad clar poseta si pantofii, niste opere de arta, lucrate din lac bej, pe calea Victoriei. Pantofii cu platforma si toc gros, inalt. Initial a fost lunga, ulterior a fost scurtata pt a mai fi imbracata doar o data ( in total de doua ori), realizandu-se, in partea de jos, 2 fuste suprapuse, surfilate strans pentru a se ondula. Fermoarul a fost schimbat. Materialul , care este cu aspect brocat pe fata , putin lucios ( pe dos foarte lucios), nu este jerse, ci o stofa intrata in Romania " la pachet", grea si plina, din fibre de matase vegetala, cu amestec de ceva sintetic ce ii da si elasticitate. Habar n-am cum se numeste materialul asta. Culoarea este verde de iarba sanatoasa, sau verde dragon, altfel decat in poze.

Apropo de concurs: a sosit ieri cartea de pe Amazon.



marți, 11 mai 2010

Arta modei din Brasov

Un compleu de la Emotions.


O alta piesa pe care am mostenit-o de la matusa mea. Compleul a fost lucrat tot la Arta modei in Brasov, cu vreo... 50 de ani in urma... Materialul este matase naturala f. plina, textura cu luciu pregnant, rochia are dublura din satin gros, f. plin, se incheie cu fermoar intr-o parte, are 2 randuri de pliuri in partea de sus la bust numai in fata.
Blaiserul are de asemenea captusala din acelasi material, reverul este mare, lung in fata, pe toata marginea gulerului si spre rever are ceva ca o bentita in interior, care face sa stea gulerul amplu, plin, bogat. Din umar blaiserul are cate 3 pliuri care se desfac spre bust. Se incheie cu doi nasturei imbracati in acelasi material.

luni, 10 mai 2010

Sebes Caprioara


Ariana Shop despre geaca ei, cumparata in anii 70:
Jacheta pe care azi o scot la vanzare, am iubit-o foarte mult, am purtat-o si am ingrijit-o ca pe copilul meu, insa trebuie sa plece din sifonierul meu din varii motive. Are o varsta destul de inaintata a fost cumparata de catre parintii mei, nici atunci nu era nou nouta, varsta exacta nu o stiu, insa eticheta ei inca pastreaza informatii pretioase privind provenienta ei si prin asta ne spune si ca este destul de veche, ar fi din anii `70. A fost fabricata la Sebes, la fabrica "Caprioara", fabrica ce a livrat doar pentru export.
In anul 1950 se construieste o sectie de articole de sport, iar in perioada 1961-1966 se reconstruieste si se modernizeaza sectia de tabacarie, are loc dotarea sectiei de marochinarie cu linii tehnologice noi si cu masini pentru sectia de croitorie precum si dezvoltarea sectiilor de confectii de piele si inlocuitori. Fabrica primeste denumirea de I.P.M.CAPRIOARA. In anul 1965 incepe livrarea de produse de marochinarie pentru export in Suedia si URSS.

Margot Vintage: (extras din VP) "Din pacate,cam asa e,piesele vintage romanesti sunt rare .Am gasit la cineva (si am si cumparat-o),o poseta facuta la I.I.S Caprioara Sebes R.S.R.In rest,vorba fetelor: piese facute de croitoreasa (respectiv mama mea,la care veneau cucoane: sotii de cine stie ce sefi,inginere etc). Le lucra dupa reviste aduse de dincolo. Plus,ca avea o prietena nemtoaica si avea mereu actualizata colectia de reviste de gen."

15-16 mai 2010

Boutique Cliché

Pe noi nu ne poţi întâlni oricum si oricând. Trebuie sa ai acea adoraţie, îndrazneală si maturaţie pentru noi, pentru ceea ce reprezentăm. Cum ne numim? Nu, nu intreba încă. Noi iubim concertele jazz şi bauturile fine, sa fim purtate cu o pereche de pantofi cu toc şi cu o geantă chic. Cand intrăm într-o încapere nimeni nu poate trece cu vederea dantela fin cusută, paietele parcă presarate pe tiv sau cordonul care accentuează subtil orice siluetă. Am păşit extaziate în sălile de bal ale vremurilor de demult, am păstrat liniile curbe ale domnişoarei pe care am însoţit-o la prima întalnire şi am trăit emoţii dansând Charleston şi Twist cu băieţi care aveau ochi doar pentru noi. Dar, mai presus de toate, purtăm în noi speranţa unor alte începuturi. Vino să ne admiri, să ne cunoşti, să ne cucereşti, la Boutique Cliché, într-o sâmbătă a lunii mai.

Va aşteaptă o atmosferă aerisită şi relaxată Sâmbătă, 15 mai, in Club Fat Cat din centrul vechi al Bucureştiului, între orele 12:00 şi 20:00
Targ open air de accesorii handmade de noaptea muzeelor pe terasa La Motoare!

- 15 mai(Noaptea Muzeelor): 12:00 - 03:00 AM / sau pana la terminarea programului terasei
- 16 mai: 12:00 - 22:00







Absolutely Fabulous
Fashion&Vintage Fair
2nd edition

Te asteptam sa intri in lumea fabuloasa a vintage-ului, la Absolutely Fabulous Fair, editia a II a.

Odata cu cea de-a doua editie care va avea loc la Villa Rodizio, evenimentul sprijinit de Lomography, Eco-Rom Ambalaje, The Kitchen si La Redoute va fi sustinut incepand cu luna iunie de aparitia unui e-zine care va purta chiar numele evenimentului, totul sub semnatura unei echipe de profesionisti.
Si pentru ca o zi fabuloasa de shopping nu ar fi completa fara o cafea pe terasa, un photo shooting eco, o tura cu bicicleta si discounturi impresionante, la Villa Rodizio Eco-Rom Ambalaje a creat pentru Absolutely Fabulous Fair un eco spider wall in fata caruia fiecare vizitator va fi fotografiat cu unul dintre aparatele foto Lomography pe una dintre bicicletele The Kitchen.

Fabulous just for you :
Primii 300 de vizitatori vor primi sacose din panza si rame foto personalizate Absolutely Fabulous by Eco-Rom Ambalaje.
Lomography.ro va oferi ca premiu al tombolei Absolutely Fabulous o camera foto Diana+, the stylish gadget, un cult al imaginilor radiante, partial blurate sau obturate, un must have al sezonului, iar La Redoute 1 voucher de 100 lei si catalogul La Redoute.
So come and be fabulous @ Absolutely Fabulous Fair II !

Tanara Garda

Cum si-a facut Ariana's Shop cercetarea despre puloverul pe care il vinde:


Pulover pe gat cu umerii cazuti. 100 % acrilic. "Tanara Garda"
Marime: 42, dar: bust - max.116 cm ,lungime maneca - 52 cm, lungime totala - 50 cm,
Stare: ff buna. Zero defecte !
Pret: 15 lei. pret final: 10 lei

Info despre Tanara Garda:
De la întreprinderile de comerţ exterior se mai scurgeau mostre, de la „Adesgo” se luau ciorapi, de la Fabrica de Inox se luau furculiţe, linguri şi cuţite, de la „Tricotajul Roşu” se luau furouri şi cămăşi de noapte, de la „Tânăra Gardă” se luau diferite categorii de produse, în funcţie de cât de bine erai „înşurubat” în fabrică.
„Care erau mai vechi, mai şefe, puteau să ia şi pulovere, şi perechi de pantaloni, nu le mai controlau portăriţele aşa... Ele puteau să scoată chestii mai mari din fabrică, noi, fetele mai mici, fără prea multă vechime, luam o aţă, o papiotă, în portofel”, povesteşte Ionela Brăteanu, care lucra la „Tânăra Gardă” din Bucureşti în anii ’70. sursa

duminică, 9 mai 2010

Intreprinderea de Confectii Craiova

Margot Vintage are o rochie optzecista, din Craiova.Hainute Dora Si Miss Hunter avea o rochie confectionata tot la Craiova.

sâmbătă, 8 mai 2010

Guban

Apropo de intrebarea de mai sus, exista vintage romanesc, un exemplu ar fi marca Guban.
Blaziu Guban şi Andrei Kladori au infiinţat Uzina Chimica Guban la Timişoara in 1930. In 1952, a fost predata statului si redenumita Intreprinderea de Pantofi si Mase Plastice Victoria Timisoara. Numele Guban s-a pastrat pentru productia de pantofi care a început în anii '60. (Sursa TVR)

La YVW , Vintage Diva's Room, si Haine Vintage am gasit pantofi marca Guban.

joi, 6 mai 2010

3R=V

Cateodata trebuie sa pun frana, sa regandesc obiectivele si sa vad daca nu cumva am apucat alt drum. Din discutia precedenta, desi a fost din vina mea ca nu stiam ca hainele sunt falsuri, mi-am dat seama ca nu vreau sa vorbesc despre ce este contemporan in moda. Am alt obiectiv de acoperit. Numele pe care mi l-am ales (Fingo Senis), nu tine deloc de ce se intampla acum la Paris, Milano sau New York, ci are legatura cu ecuatia vintage-ului romanesc: 3R (Recuperare, Refolosire, Reutilizare) = V (for Vintage).

In Romania s-a deschis de aproximativ doi-trei ani, o piata noua care poarta numele vintage si care are doua forme de vanzare: online sau prin targuri de profil. Pasiunea pentru vintage a strans in doi ani de zile o adevarata comunitate, care urmareste schimbul de haine "vintage". Ecuatia vintage-ului romanesc, modifica definitiile consacrate in alte parti, recuperind trecutul vestimentar comunist. Ceea ce este vintage in Romania depinde de cei implicati in circulatia hainelor, de persoane care avand acum 25 de ani, au apucat prea putin din epoca de aur si nu au o reprezentare clara a modei din aceasta perioada.

Tot incercand sa definesc termenul de vintage, cel mai des ne-am lovit de perceptia ca moda vintage este reprezentata de hainele parintilor si bunicilor nostri. O alta definitie a fost greu de oferit deoarece cumparatoarele cu greu accepta termenul de second hand in garderoba lor. Pe de alta parte sunt putine surse de achizitionare a hainelor vintage, putine afaceri online de acest tip fiind aprovizionate de la targurile internationale de profil, cele mai multe au ca sursa sifonierele parintilor.

Neexistand un designer cunoscut in timpul comunismului si nicio publicatie care sa scrie despre moda, exceptie facand un almanah cu functie multipla, am lansat acum doua luni ipoteza ca vintage reprezinta hainele dinainte de revolutie, puse la schimb ca sa ne amintim de parinti sau bunici, de vremurile pe care le-au trait si probabil ca sa rememoram prin intermediul hainelor, vremurile prin care au trecut. Ipoteza nu s-a confirmat, multe din cititoarele mele au gasit potrivita asocierea dintre vintage si moda comunista dar cred ca vanzatoarele sau "curatoarele vintage-ului" nu o gasesc oportuna pentru mica lor afacere.

Ce stim despre moda comunista este ca era de inspiratie germana, din cataloagele Quelle sau Neckermann primite de la rude sau cunostinte care reusisera sa emigreze, ca exitau croitori care stiau sa copieze imediat tiparul rochiilor purtate de faimoasele Angela Similea sau Corina Chiriac si ca exista Casa de Moda Venus si Fondul Plastic, care mai scoteau cateva modele pe an, la preturi ridicate pentru buzunarele romancelor.

Ce imi propun in continuare este sa construiesc o imagine a garderobei feminine dinainte de revolutie, cu ce se imbracau, ce surse de inspiratie aveau, pe ce cataloage se uitau si de unde isi cumparau hainele sau unde si le croiau. Imi propun sa cotrobai adanc prin sifoniere si sa scoate la iveala o colectie de haine si fotografii din perioada comunista, care sa completeze imaginea despre moda romaneasca, in consecinta sa demonstrez de ce termenul vintage este apropiat de comunism.

Din acest motiv am lansat concursul. Imi pare rau ca nu am reusit sa va implic mai mult in concrsul acesta, dar poate ca intelegand motivatia mea, ma veti ajuta.

Vintage sau Nou?


Vintage is heaven are de mult timp cateva rochite care pot fi trecute in zona vintage. Sunt ele vintage?

miercuri, 5 mai 2010

Ghicitoare



Haine Vintage ne invita sa raspundem unei ghicitori, care cel mai probabil poarta raspunsul pentru ce ni se pregateste. Afisul este un bun indiciu iar cel/cea care va ghici despre ce e vorba va primi cadou o esarfa superba din matase.

Haine vintage parfumate
In gradina agatate
Te-asteapta zambitoare
Si-ti dau aripi de …

Haine retro si-nvechite
Te asteapta aghesmuite
In gradina zambitoare
Sa te schimbe-n …

Haine retro si-nvechite
Indelung ademenite
In gradina ‘nfloritoare
Te preschimba-n …

Haine retro si-nvechite
De demult fagaduite
In gradina ‘nfloritoare
Te preschimba-n...

marți, 4 mai 2010

Cum combinam hainele vechi


Rezultatele intrebarii de mai sus confirma o regula de aur pentru "vintage": combinatiile nu trebuie sa includa numai haine vechi sau toate dintr-o singura epoca. Hainele vechi se combina cu cele noi iar criteriile de combinatie depind de fiecare persoana in parte. Imaginatia fiecaruia este cel mai important criteriu de alegere a hainelor si de combinare.

Gustul pentru hainele vechi reprezinta o cautare a autenticitatii si originalitatii, o forma de consum ostentativ prin intermediul careia fiecare isi exprima individualitatea dar si cunostintele de moda. Ne achizitionam si afisam diferite articole tocmai pentru ca suntem constiente ca nu sunt disponibile in canalele de consum conventionale. Ne laudam cu asta si speram sa fim admirate. Unele dintre noi se transforma, constient sau nu, in mici arheoloage si isi educa simturile estetice prin intelegerea diferitelor perioade istorice.

Aceste consumatoare sunt curatoarele modei vechi, conservand si restaurand de multe ori hainele din colectiile lor si dand nastere unei sub-
culturi pe care o numesc intentionat vintage, obligate de conotatia cuvantului sa fie intr-un proces continuu de perfectionare.

luni, 3 mai 2010

Dulapul Bunicii


Sunt curioasa sa stiu care e povestea blogului Dulapul Bunicii?

Sara citeste bloguri de moda si stil personal de prin 2005-2006; de fapt bloguri in general si ea a venit cu ideea sa deschidem un blog cu vanzare, initial a fost gandit ca o metoda de a mai elibera sifonierul sufocat de sute de piese vestimentare frumoase, in stare perfecta sau foarte buna, dar pe care nu le mai purtam din diverse motive (erau prea mici, prea mari, prea scurte, prea lungi nu se mai potriveau cu stilul nostru). De-a lungul timpului am tot strans rochii, trenchuri, bluze, jachete, genti, fuste si curele speciale, le-am cautat cu indarjire peste tot pe unde am calatorit, le-am confiscat de la la mama, de la bunci, de la matusi si alte rude binevoitoare, le-am cumparat din magazine cunoscute, din piete, din bazaruri, de la taguri, expozitii sau din buticuri obscure, fara discriminare. Mult timp am rationalizat strangerea lor spunandu-ne ca le “colectionam”, in fine am recunoscut ca trebuie sa facem ceva si am decis sa deschidem blogul cu vanzare in decembrie 2008. Ideea cu accesoriile a venit la cateva luni de la “lansare” cand am publicat niste poze cu una din tinutele mele zilnice accesorizata cu una dintre multele bentite pe care mi le faceam singura sau impreuna cu Sara: feedbackul a fost foarte pozitiv si atunci am inceput sa le punem si pe blog si sa facem si altele noi. Acum confectionam de toate: coliere, cercei, bratari, brose, bentite, toate pe principiul: ce accesoriu am eu chef sa port acum si nu gasesc in magazinele din Romania?!

De la ce a pornit totul si unde vezi ca se indreapta?

Totul a pornit dintr-o joaca, dar una serioasa care ne-a acaparat viata si timpul liber. In general cand venim de la serviciu ne uitam la un film, ascultam muzica sau un audio book si mai punem in practica cate ceva. Idei avem o multime, le notam intr-un document dupa ce pe parcursul zilei le scriem pe servetele, post-ituri, eu le inregistrez pe telefon pe masura ce ne inspira cate ceva. Sedintele foto le improvizam in general in weekend. In ultimul timp am inceput sa avem indoieli in legatura cu blogul, in sensul ca ocupa imens de mult timp, nu numai partea de confectionare a accesoriilor, dar si partea de ”administrare” a blogului: realizarea fotografiilor, alegerea si editarea lor, masurarea si descrierea hainelor, scrierea insemnarilor, raspunsurile la zecile de mailuri (de cele mai multe ori inutile, in sensul ca nu sunt comenzi ci cereri de link exchange, comentarii, intrebari legate sau nu de haine si accesorii, invitatii la targuri si multe altele, spamuriJ), partea de promovare, impachetarea comenzilor si drumurile la posta, intalnirile cu clientii in Bucuresti (precedate de zecile de mailuri pentru a stabili unde, cand si cum). Nu mai vorbesc de partea de marketing sau situatiile in care oamenii comanda ceva, noi pregatim coletul sau confectionam accesoriile cerute si apoi nu mai dau niciun semn de viata In fine, toata munca aceasta nu este deloc direct proportionala cu rezultatele, vanzarile sunt sporadice si “imprevizibile” si ne intrebam daca merita sa mai tinem acest blog sau ar fi cazul sa renuntam si sa investim timpul nostru in ceva care sa ne ofere mai multe satisfactii! Concluzia este ca nu stiu inca unde se indreapta, dar nu exista o cale de mijloc: fie il inchidem definitiv, fie mergem inainte cu toate motoarele pornite si speranta ca o sa fie mai bine.

Vad din ce in ce mai multe creatii hand-made pe blog. De unde vine inspiratia pentru toate accesoriile? Se leaga de vintage sau este vintage-ul o sursa de inspiratie si daca da, cum te inspira?

Inspiratia vine de peste tot: din filme si seriale, muzica, cartile pe care le citim, fotografie de moda si nu numai, bloguri de street style, prietenii si oamenii din jurul nostru ne inspira uneori, diverse materiale sau culori, anumite piese vestimentare pe care vrem sa le accesorizam intr-un mod personal, prezentari de moda si designeri preferati, persoane necunoscute de pe strada, un banner, arhitectura, sursele de inspiratie sunt multe de tot si uneori le gasim in cele mai neasteptate sau banale locuri la care ti le poti imagina: in metrou, la cumparaturi, in oras cu prietenii sau acasa, in pat, cu o cana de cafea si ochii in calculator! Exista cateva elemente care ma fascineaza si care “revin” cumva in mai tot ceea ce fac, simboluri sau materiale care imi plac de cand ma stiu.

Nu cred ca accesoriile mele sunt in mod constient inspirate de curentul vintage, ideea este ca eu as purta si port tot ceea ce fac pentru ca in esentale fac pentru mine, sa-mi placa in primul rand mie, nu gandindu-ma sa fie intr-un anumit fel. Elementele de inpiratie vintage si mai ales retro exista, dar sunt doar surse de inspiratie nu ceva care defineste accesoriile facute de noi.

Batist

Vintagelike are o rochie din batist superba!

Batistul este o tesatura din bumbac, usoara, foarte fina si placuta la atingere, creata din fire foarte fine si dese. Poate fi de o singura culoare dar de cele mai multe ori am vazut cu imprimeuri. Se foloseste in producţia de lenjerie de corp pentru femei si copii, pentru broderie si batiste. Termenul a fost folosit pentru tesaturile din in si deriva de la numele primului producator de tesaturi de acest fel, Jean Baptiste, un tesator de lenjerie din secolul XIII.

duminică, 2 mai 2010

Debenhams

Nu e vintage dar e tare frumos, de la My oldies but goldies.

Rochie Furnkranz Wien


Am gasit o rochie la Margot Vintage foarte faina. Cineva a recunoscut ca ar avea aceeasi rochie dar pe alta culoare, mostenire de la mama si ca daca ar vinde-o ar cam pati-o :).

Cate nu avem astfel de hainute, mosteniri de care nu ne putem desparti?

Pe de alta parte observ cum a venit primavara si in gradina lui Margot :).

P.S. Nu uitati de concurs