miercuri, 30 iunie 2010
Mariana - 1982
Este 1982. Pentru majoritatea doamnelor din jurul meu nunta reprezenta si inca reprezinta o anumita piesa vestimentara: rochia de mireasa. De aici si mirarea celor apropiati in momentul in care eu m-am sustras achizitionarii vestitului simbol pentru a opta in schimb sa imprumut rochia alba de la o cunostinta.
Mult mai provocatoare mi s-a parut alegerea rochiei pentru cununia civila pe care o programasem spre seara. Dupa indelungi cautari in Bucuresti, Craiova si Slatina m-am lasat vrajita de o rochie pe care am achizitionat-o de la Magazinul Olt din Slatina. Inca o am; sta cuminte pe umeras si de fiecare data cand deschid usa sifonierului imi aduce un zambet amintindu-mi de clipele in care m-am simtit cea mai fermecatoare ... dintre toate! :D
Reguli pentru targul schimba hainele:
Reguli
Hainele trebuie sa fie curate si calcate.
Nu se accepta costume de baie, accesorii, lenjerie intima, genti, pantofi si nici haine scamosate, patate, murdare, sifonate sau decolorate.
La targ se va face trierea hainelor pe categorii iar hainele le veti gasi pe umerase, in gradina.
marți, 29 iunie 2010
Esti invitata sa iti schimbi hainele
De weekend
duminică, 27 iunie 2010
Vechi sau nou?
In celelate editii hainele vintage si creatiile noi erau asezate intercalat in spatiu, pentru a nu separa cele doua multimi distincte. La editia de ieri insa vintage si fashion au lucrat si au vandut ca doua structuri independente si diferite. Fashion, hainele noi, asezate in fata si vintage, hainele vechi, in spate. Un singur stand de vintage era in fata si unul singur de haine noi in spate.
Cumva ma bucur de aceasta impartire, de curajul de a arata exact unde se situeaza fiecare si cand spun asta ma refer doar la analogia dintre vechi si nou. Ce e nou va fi mereu in fata. Doar vanzarile mai fac diferenta acum. Cine a vandut mai bine? Fashion sau vintage?
vineri, 25 iunie 2010
Parada Femeilor Evacuate – Rozalb de Mura @ laBOMBA
Centrul Comunitar laBOMBA continua seria de evenimente aflate sub semnul Ofensivei Generozitatii, prin care arta creaza o atitudine activa, o noua modalitate de a semnala si confrunta problemele reale ale oamenilor din comunitate.
Sâmbata 26 iunie 2010, Centrul Comunitar laBOMBA din Rahova-Uranus împlineste un an de la deschiderea oficiala catre publicul bucurestean.
Evenimentul este un jam session la toate nivelurile: muzica, disco laBOMBA – DJset Cristina si invitatii, Biluna Jam Session, Parada Femeilor Evacuate.
PARADA FEMEILOR EVACUATE se afla în centrul acestui eveniment. Femeile comunitatii Rahova-Uranus vor prezenta tinute realizate (improvizate) din haine reciclate, taiate si re-contextualizate timp de câteva zile sub amprenta lui Olah Gyarfas – designerul labelului avangardist Rozalb de Mura.
Look-urile sunt documente ale clash-ului cultural si a colaborarii spontane dintre designerul seren si conceptual si cele mai active reprezentante ale comunitatii Rahova-Uranus care îsi exprima propriile notiuni despre frumusete, moda, feminitate, seductie, identitate etc. într-un mod fascinant si fara echivoc.
Tinta evenimentului, realizat exclusiv prin voluntariat, este cresterea gradului de constientizare a nevoilor sociale si culturale a membrilor comunitatii Rahova-Uranus.
Începând din septembrie 2010, o editie limitata de genti create de Rozalb de Mura si produse de laBOMBA vor fi puse în vânzare cu scopul de a aduna fonduri pentru continuarea proiectelor comunitare în zona Uranus-Rahova.
www.labombastudios.ro
labombastudios.blogspot.com
joi, 24 iunie 2010
Doina
Concurs: "Nunta in Epoca de Aur"
marți, 22 iunie 2010
Concurs: "Nunta in Epoca de Aur"
luni, 21 iunie 2010
Nunta in stil vintage
duminică, 20 iunie 2010
Incantare, mirare si placere
vineri, 18 iunie 2010
Cutezatoarele
Opinia publica
Uniforme
joi, 17 iunie 2010
miercuri, 16 iunie 2010
Amintiri din Epoca de Aur
marți, 15 iunie 2010
Cutezatoarele
Departe de canicula, zgomotele din trafic si mirosul betonului incins, intr-o oaza de verdeata si miresme de tei, te asteptam in gradina cu ciresi si meri din Cobalcescu, nr 17 - la cel mai asteptat eveniment al verii - targul de haine si accesorii vintage si handmade Cutezatoarele. Dincolo de portile gradinii, te asteptam cu limonada si prajituri si te conducem cu drag printre cufere si umerase pline de haine si accesorii atent alese si migalos realizate de peste 30 de expozanti.
Cand: sambata-duminica, 19-20 iunie, orele 11:00-20:00
Unde: Str. Cobalcescu, nr. 17
Participanti: 3127 Bags, About Vintage, Alexandra Filimon, Atelierele harniciei, Bianca Popp, Buy hand, Ceva cu dichis, Chic Chaque, Cutiuta cu bijuterii, Cybella Accesorii, Dulapul bunicii, De argint, Eclectic factor, Elena Mazare, Fabrica de Zorzoane, Fleur Baroque, Funky Frame, Italian Vintage, Haine Vintage, Handmade stuff by Tutu, La Betty Boo, Laura Popa, Made by Andra, Minelli Boutique, Modamania Design, Petite Aimee, Republic of Tutu, Vintage Capella, Vintage Deco, Vintage Mireille, Vintage Mag.
Parteneri media: 121.ro, Fashion&beauty, Hipmag, Metropotam, Schimba hainele, Stil feminin, Zile si nopti
Organizator: haine-vintage.ro
Carte
Femeile care vor schimba lumea
luni, 14 iunie 2010
miercuri, 9 iunie 2010
Devastare cu superficialitate
Din seria anti-vintage-kapitalism
luni, 7 iunie 2010
Cele bune sa se-adune
Au inceput inscrierile pentru evenimentul "Schimba Hainele"
Atelier Aiurea
sâmbătă, 5 iunie 2010
vineri, 4 iunie 2010
Moda in Epoca de Aur
Eugenia a fost doar una dintre multele concurente care candidau pentru un post de manechin la Casa de modă Venus. Era înaltă şi frumoasă, dar nu în standardele pe care ultimii ani le-au impus fetelor care visează astăzi să fie admirate pe un podium.
Zina Dumitrescu, designerul şi coordonatorul casei, alegea manechinele după ochi şi le sfătuia uneori să mai slăbească. Pe Eugenia a ales-o pentru că i s-a părut că are o sclipire aparte în ochi. Nu s-a înşelat, căci tânăra avea să devină una dintre cele mai celebre feţe ale modei româneşti din anii ‘80. Să fii manechin în acea vreme însemna să ai o carte de muncă, să te duci la serviciu în fiecare zi de la 8 dimineaţa la 4 după-amiaza, să prezinţi colecţii sau să stai în picioare ore nesfârşite, în timp ce hainele erau probate şi chiar croite pe corpul tău.Pentru Eugenia Enciu meseria aceasta a fost o întâmplare, dar una fericită. (continuarea articolului aici)
joi, 3 iunie 2010
Inainte de ’90
Inainte de ’90, moda in Romania era un sistem organizat, centralizat, notiunea de designer vestimentar nu exista, iar atelierele de creatie isi desfasurau activitatea in intreprinderile de confectii unde se concepeau modelele pentru prezentari la targuri si expozitii. Modelele erau create sub indrumarea unor specialisti din cadrul unui departament ce functiona in cadrul centralei, iar ulterior s-a creat un institut de moda IMOD, care se ocupa de studii si cercetare, unde se efectuau rapoarte de tendinte, insa rolul lui nu a fost vizibil in activitatea de moda autohtona.
Intreprinderile erau coordonate de Centrala industriei confectiilor din Bucuresti, si lucrau in anii ’80 aproape 100% export. Nume faimoase din industria de profil, Confex si APACA, faceau export in cantitati considerabile, iar cei mai profesionisti constructori de tipare, modelieri si muncitori lucrau aici.
Un alt nume de referinta il reprezenta Romartizana, asociatie ce avea ca scop promovarea celor mai reprezentative produse romanesti de arta populara. Romartizana s-a bucurat de mare succes atat pe plan extern, cat si in randul doamnelor ce faceau parte din corpul diplomatic din Bucuresti.
Centralizat era si sistemul cooperatist, singura forma capitalista a economiei, activitatea cooperatorilor fiind dirijata de UCECOM. In cadrul sau erau sectii de confectii, unde muncitoare mai talentate executau pentru doritori modele dupa reviste sau dupa ureche. In marile orase ale tarii erau asa-numitele case de moda. Cea mai mare si mai renumita era casa de moda Venus Bucuresti, infiintata in anul 1960, iar din 1972 condusa de Zina Dumitrescu. Inainte de 1989 era singura casa de moda din tara cu prezentari saptamanale si echipa de creatie, douazeci de cabine de proba, cu lucru in doua schim buri si cu 40 de modele executate saptamanal.
Prezentarile de moda includeau un soi de miscari scenice, o combinatie intre dans-teatru-muzica-coregrafie, fiind ceva mai creative decat cele din prezent, si erau saptamanale si dedicate atat specialistilor, cat si comerciantilor.
Fondul plastic, initial Sindicatul Artelor Frumoase, a fost transformat in 1950 in Uniunea Artistilor Plastici, moment in care s-a introdus si cenzura. Din anul 1989 cenzura a fost inlaturata, sfarsindu-se toate interdictiile, dar si subventiile. Designerii vestimentari se intitulau artisti plastici si isi vindeau creatiile prin intermediul acestei organizatii. Era la moda sa cumperi produse vestimentare dintr-un asemenea loc, unde si-au facut debutul nume precum Doina Levintza, Liza Panait etc.
Prima institutie ce pregatea inginerii pentru industria de confectii, tricotaje si pielarie a fost infiintata in Bucuresti (1934) - Scoala Superioara de Textile, transferata din anul 1952 la Iasi, iar din 1955 integrata in Institutul Politenic „Gh Asachi”.
Universitatea Nationala din Bucuresti, fostul Institut de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, infiinteaza in anul 1971 un departament de moda, fiind primul program specializat in moda din tara. In cadrul acestui departament a predat si Adina Nanu, autoarea singurei carti despre istoria costumului publicata in Romania: „Arta, stil, costum”. Momentan mai exista astfel de centre in orase precum Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Oradea si Sibiu.
Aici restul articolului