Inainte de ’90, moda in Romania era un sistem organizat, centralizat, notiunea de designer vestimentar nu exista, iar atelierele de creatie isi desfasurau activitatea in intreprinderile de confectii unde se concepeau modelele pentru prezentari la targuri si expozitii. Modelele erau create sub indrumarea unor specialisti din cadrul unui departament ce functiona in cadrul centralei, iar ulterior s-a creat un institut de moda IMOD, care se ocupa de studii si cercetare, unde se efectuau rapoarte de tendinte, insa rolul lui nu a fost vizibil in activitatea de moda autohtona.
Intreprinderile erau coordonate de Centrala industriei confectiilor din Bucuresti, si lucrau in anii ’80 aproape 100% export. Nume faimoase din industria de profil, Confex si APACA, faceau export in cantitati considerabile, iar cei mai profesionisti constructori de tipare, modelieri si muncitori lucrau aici.
Un alt nume de referinta il reprezenta Romartizana, asociatie ce avea ca scop promovarea celor mai reprezentative produse romanesti de arta populara. Romartizana s-a bucurat de mare succes atat pe plan extern, cat si in randul doamnelor ce faceau parte din corpul diplomatic din Bucuresti.
Centralizat era si sistemul cooperatist, singura forma capitalista a economiei, activitatea cooperatorilor fiind dirijata de UCECOM. In cadrul sau erau sectii de confectii, unde muncitoare mai talentate executau pentru doritori modele dupa reviste sau dupa ureche. In marile orase ale tarii erau asa-numitele case de moda. Cea mai mare si mai renumita era casa de moda Venus Bucuresti, infiintata in anul 1960, iar din 1972 condusa de Zina Dumitrescu. Inainte de 1989 era singura casa de moda din tara cu prezentari saptamanale si echipa de creatie, douazeci de cabine de proba, cu lucru in doua schim buri si cu 40 de modele executate saptamanal.
Prezentarile de moda includeau un soi de miscari scenice, o combinatie intre dans-teatru-muzica-coregrafie, fiind ceva mai creative decat cele din prezent, si erau saptamanale si dedicate atat specialistilor, cat si comerciantilor.
Fondul plastic, initial Sindicatul Artelor Frumoase, a fost transformat in 1950 in Uniunea Artistilor Plastici, moment in care s-a introdus si cenzura. Din anul 1989 cenzura a fost inlaturata, sfarsindu-se toate interdictiile, dar si subventiile. Designerii vestimentari se intitulau artisti plastici si isi vindeau creatiile prin intermediul acestei organizatii. Era la moda sa cumperi produse vestimentare dintr-un asemenea loc, unde si-au facut debutul nume precum Doina Levintza, Liza Panait etc.
Prima institutie ce pregatea inginerii pentru industria de confectii, tricotaje si pielarie a fost infiintata in Bucuresti (1934) - Scoala Superioara de Textile, transferata din anul 1952 la Iasi, iar din 1955 integrata in Institutul Politenic „Gh Asachi”.
Universitatea Nationala din Bucuresti, fostul Institut de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, infiinteaza in anul 1971 un departament de moda, fiind primul program specializat in moda din tara. In cadrul acestui departament a predat si Adina Nanu, autoarea singurei carti despre istoria costumului publicata in Romania: „Arta, stil, costum”. Momentan mai exista astfel de centre in orase precum Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Oradea si Sibiu.
Aici restul articolului
Nu gasesc un mail sa-ti trimit ceva...
RăspundețiȘtergeresertarulcuhaine(@)gmail.com.
RăspundețiȘtergerece imi trimiti?