vineri, 29 octombrie 2010
joi, 28 octombrie 2010
Schimba Hainele cu Diana
Dragostea de haine e boala grea. Ea se manifesta prin tulburari ale echilibrului financiar, suprasaturare a spatiului din dulapuri si iritarea celor care sunt nevoiti sa imparta zilnic spatiul cu tine. Cum recunosti ca esti dependenta? E simplu. Te gandesti cand ai facut ultima oara shopping de nevoie. La mine au trecut sase luni si shoppingul de nevoie a constat de fapt intr-o pereche de sandale comode, pentru ca restul de... 8 erau cu toc prea inalt pentru o iesire in parcJ Ce e de facut in cazul in care esti exact ca si mine o shopaholica fara speranta? Un schimb de haine... Nu te costa aproape nimic (intrarea este doar 10 lei), cunosti multa lume minunata (suferinde la fel ca si tine cu care vei gasi multe subiecte de... negociere), eliberezi spatiul ocupat cu hainele pe care nu le mai porti (si recunoaste sunt multe luate in momentele in care ai avut crize de personalitate) si te intorci acasa cu altele care de abia asteapta sa traiasca momente unice alaturi de noua stapana.
La ce nu trebuie sa te astepti:
- Ca vei apuca sa pui mana pe tot ce ai zarit frumos la sortare (La schimb participa fete la fel de pasionate ca si tine, care iti impartasesc uneori si gustul intr-ale modei)
- Ca vei lua fix numarul de haine pe care le-ai adus (In cazul unui schimb de haine “less is definitely more” si raman la parerea ca e mai bine sa gasesti 4 piese incantatoare decat 10 mediocre)
- Ca toate lucrurile ti se vor parea interesante (Aici e vorba de diferenta de stiluri si uneori si de putina imaginatie. Am auzit la acest “schimb de haine” multe idei interesante de reworking al unor piese pe care la prima vedere le-am catalogat “fara speranta”)
Cu ce gust pleci:
- Prima data a fost cel al caiselor verzi din gradina proaspat udata de o ploaie de vara
- A doua oara (adica acum pe 24 octombrie in Verde Café) al ceaiului (tot de caiseJ) cu urme discrete de cirese de la tigarile mele de foi
+ incantarea ca am vazut fete topaind literalmente de fericire pentru ca-si gasisera perechea de pantaloni perfecta pentru conformatia lor sau bascuta french in doua culori
+ multumirea ca dincolo de nebunia noastra (superficiala pentru unii) de a ne reinnoi garderoba cu haine a caror poveste trebuie rescrisa am reusit sa facem si o fapta buna. Toate hainutele care nu au fost luate au fost donate la un camin de copii.
miercuri, 27 octombrie 2010
Cea mai potrivita locatie pentru targuri
Schimba Hainele cu Nora
sâmbătă, 23 octombrie 2010
Taica Lazar
Lăngă fosta Primărie a Municipiului, in inima Capitalei, la doi paşi de lupoaica cu ţăţe de bronz, se ridică dintre maldărele de scaune şi de paturi rupte celebra Hală de vechituri căreia mahalagiii răi de gură i-au consacrat de multă vreme porecla "La păduchele de aur". Aci, in hala vechiturilor, unde se face cel mai curios comerţ cu putinţă, a domiciliat vestitul Taica Lazăr. Cu timpul, Taica Lazăr şi-a intins cămpul de operaţie pănă in păntecele Bărăţiei, unde două străduţe, din care una ii poartă numele şi astăzi - Strada Lazăr - aparţin exclusiv acelor cari cumpără şi vănd ghete, haine, lenjuri şi tot felul de lucruri vechi. De aceia, vorbind de Hala de vechituri, va trebui să pomenim şi de Strada Lazăr.
Hala, pentru vizitatorul care-i face pentru prima oară cunoştinţa, pare mai mult un muzeu stupid, decăt un bazar negustoresc. Iată, mobila care a fost căndva nouă, astăzi refăcută, vopsită, lustruită ca o fată extrem de bătrănă care incearcă prin toate mijloacele artei cosmetice să căştige ceva din ceea ce a pierdut. Iată o "garnitură", de pe vremea lui Cuza, alături de altă garnitură modernă, dar deteriorată şi refăcută cu tot meşteşugul acestor oameni care ştiu să refacă obiecte chiar din cenuşă. Pe un bufet, din alte vremuri, elegant peticit şi lustruit, işi picură tristeţea o admirabilă statuetă de marmură - o tănără fată cu nasul reconstituit din praf de gips, reprezentănd "Melancolia". Lăngă o pendulă de bronz - simpatică piesă de muzeu - o casă de bani de curănd vopsită in verde, strălucind in bătaia soarelui de vară.
Mobilă, obiecte de podoabă, covoare măncate de şoareci, dulapuri, veselă, farfurii - toate vechi, dar proaspăt vopsite - iţi fac impresia unui enorm depozit cules din rămăşiţele vreunui incendiu uriaş - o nenorocire in care omul a părăsit totul - de la mobilă pănă la ultima amintire "din noianul nimicurilor" cari alcătuiesc partea intimă şi sentimentală a căminului.
Discipolii lui Taica Lazăr sunt oameni şireţi, inteligenţi, experimentaţi, care cunosc dintr-o singură privire clientul "după cum calcă" şi se reped ca nişte vulturi atunci cănd au de-a face cu unul care intr-adevăr a venit să cumpere. Dacă intreabă cineva, i se răspunde repede cu mii de explicaţii, de argumente, de laude, de amănunte care ameţesc mintea cumpărătorului. Toţi negustorii din hală vorbesc la fel, pe nerăsuflate, cu luxul de amănunte specifice lui Taica Lazăr, care convinge intotdeauna clientul cu potopul de argumente sau cu geamantanul de anecdote din care serveşte atătea pănă ce clientul capătă bună dispoziţie pentru cumpărat.
Imaginaţi-vă o stradă, de-o parte şi alta cu "prăvălii" care-şi expun marfa afară, pe troptuar - paltoane, haine, pălării, ghete, cisme, pantofi, toate vechi, cărpăcite.
O stradă cu aspectul ciudat al acestor vitrine ambulante, care se mută din loc in loc, care se deşartă şi se primenesc cu "mărfuri" ce e drept vechi şi respingătoare, dar destul de căutate pentru oamenii cu totul săraci. In timpul gălăgiei, strada căpătă aspectul unei cetăţui asediate, la uşile prăvăliilor şi pe trotuar apărură femei cu părul despletit, ţigănci murdare, băeţandri cu faţa mănjită de negreală şi de grăsime - figuri sugestive şi interesante pentru un desenator dornic de noi subiecte.
Cumpărători şi hoţi
Intr-un dulap enorm, in rafturi şi pe trotuar, pănă dincolo de piatra vecinului, stau inşirate, ca soldaţii, perechile de ghete şi pantofi cu boturile srălucitoare parcă ar fi unse cu catran. Pe pereţi şi pe uşi, stau spănzurate haine vechi, de toate culorile, de toate mărimile. Pe stradă, in prăvălii, pretutindeni mişcare. Unii incearcă să cumpere, alţii să văndă, din pachete ascunse pe sub haine. Căte un agent de poliţie, plictisit, supraveghează din cănd in cănd "convorbirile" pentru a surprinde "ceva" borfaţi urmăriţi pentru diferite furturi.
"Prototipul adevăratului negustor de vechituri este Taica Lazăr, multiplicat astăzi printr-o sumă de oameni cari au aceiaşi infăţişare, acelaş port, aceiaşi şiretenie, aceiaşi «manieră» de lucru. De aceia toţi aceşti oameni cari poartă ceva din sufletul bătrănului şi care fac această negustorie ingrată poartă numele de Lazăr, indiferent de adevăratul lui nume. Dintre toţi este unul mai bătrăn care rămăne pănă la sfărşitul vieţei, prin tradiţie veritabilul Taica Lazăr. Cănd vinde, Taica Lazăr este intotdeauna voios, o veselie amestecată cu umbra tristeţei necazurilor de toată ziua"
Cum a fost la Schimba Hainele, Schimba Personajul
Maine, Schimba Hainele cu Twiggy, Janis si Audrey
vineri, 22 octombrie 2010
O carte pe care abia astept sa mi-o cumpar
joi, 21 octombrie 2010
Atelierul No5
Astazi lansare DOR #4
marți, 19 octombrie 2010
Schimba Hainele in Margaritarelor 7
duminică, 17 octombrie 2010
Ce personaj sunt eu
Schimba hainele si personajul, duminica, in Verde Cafe
vineri, 15 octombrie 2010
Un, doi, trei la perete #VINTAGE (partea a treia)
luni, 11 octombrie 2010
Un, doi, trei la perete #VINTAGE (partea a doua)
Un’, doi, trei, la perete #VINTAGE (partea intai)
Numeri pana la trei si apoi te uiti in urma sa vezi daca cei din spatele tau stau nemiscati. Cine se misca trebuie sa iti ia locul. Asa e si in vintage, reguli simple. Sunt trei pasi de parcurs: site-uri/ bloguri/ targuri, haine si datari. Cand ai zis datare te opresti si astepti sa vezi daca ai nimerit-o, sau consulti sursele personale pentru a incadra haina intr-un interval istoric. Daca nimeni nu se misca, jocul se reia. Cauta haine, incarca poze, publica masuri, tesaturi, culori, an si pret. Cauta haine, incarca poze, publica masuri, tesaturi, culori, an si pret.
Daca esti cu adevarat interesat si vrei mai multe detalii, trebuie doar sa intrebi, fie pe e-mail sau direct la targuri. De la cunoscatori, pentru cunoscatori. Blogul/ site-ul sunt doar spatii de expunere, nu de cultivare a pasiunii pentru vintage. Asa se aglomereaza site-urile cu multe haine, calcate si datate, haine ce provin fie din surse personale, din dulapul buncii, fie din magazinele SH, fie de la targuri si magazine specializate din afara. Etichetele sunt cele mai importante si cele mai cautate, caci ele atesta mai mult decat orice autenticitatea piesei. Dupa eticheta nu se mai zareste nimic, nicio poveste, nicio magie. Pretul si calitatea alegerilor facute de fiecare vanzator in parte, sunt singurele diferentiatoare. Trebuie sa fi ori extrem de curios ori extrem de dornic sa intri in “societatea vintage” ca sa ai parte de mai multe informatii.
vineri, 8 octombrie 2010
Femeia
Comentam acum 2 luni intr-un articol deretrospectiva despre cum era perceputa femeia in comunism. Am revenit cu dou imagini de coperta ale revistei Femeia din anii '70, unde femeia apare in doua ipostaze: cea de mama si cea de muncitor. Nu vreau sa intru din nou in polemica alegerilor proprii fata de cele programate de stat ci ma degraba sa punctez doua iconuri de-ale vremii: copilul si uzina. In imagistica comunista predominau aceste simboluri in promovarea feminitatii, decat feminitatea insasi. Acum ce iconuri intalnim?