vineri, 24 septembrie 2010

Piele vintage=eco?

Nu stiu daca gandul a plecat de la schimb, perceput eco sau daca e cauzat de targul VforVintage unde participantii nu au voie sa aduca si sa vanda nimic din piele sau blana de animal.

Prima intrebare ridicata de Katrim a fost daca este eco sa folosim incaltaminte si haine din piele si blana atata timp cat sunt second hand. Argumentul pro ar fi ca nu incurajeaza productia noua de astfel de obiecte. Vintaggeria a completat rationamentul prin referinta la persoane care isi arunca piesele vestimentare la primul semn de uzura dar, mai interesant, la faptul ca folosirea materialelor naturale reprezinta o solutie de mediu mult mai inteleapta, deoarece procesul pentru producerea materialului artificial este chimic si extrem de poluant.

As completa acest rationament cu un fapt simplu: oricum obisnuim sa mancam carne de vita, porc sau oaie. Prelucrarea pielii din fermele de animale crescute pentru carne, devine astfel iminenta. De ce nu am prelucra pielea? De ce sa nu o tranformam in cizmulite, gecute si posetute noi?

Mi se pare mie sau e un cerc vicios? Renunta cineva la carne? Poate aste e solutia cea mai "eco-friendly", sa incercam sa ne mai stapanim pornirile de consum, iar VforVintage trage doar un mic semn de alarma, si anume ca vintage reprezinta la randul lui un mod de consum. Numai pentru ca sunt haine folosite nu inseamna ca nu sunt bani in joc si ca nu exista cerere si oferta, deci consum.

Mai multe despre pielea eco aici.

Un comentariu:

  1. A recicla e eco. A 'recicla' piese de imbracaminte/incaltaminte este tot o practica eco. De altfel, si prima editie v4v a avut exact aceasta tematica: recycling.

    RăspundețiȘtergere