luni, 20 august 2012

Schimba Hainele continua?


Ideea a inceput sa prinda contur acum trei ani, mai mult din joaca, dintr-o amintire din copilaria de aur dar si dintr-o nevoie de a intelege trendul “vintage” din Romania. Cum am povestit pe blog, primeam haine de la vecinii nostri, nemti. Haine vechi, frumoase, pe care ei nu le mai foloseau de ani de zile. Erau hainele anilor 80 din Nemtia, dar erau si haine mai vechi printre acestea, maxim saptezeciste. Fata de ce se gasea in comertul post revolutionar, hainele nemtilor erau pline de culoare si “diferite”. Douazeci de ani mai tarziu, observ aceleasi haine, vandute la suprapret, sub eticheta de Vintage. Te cam manaca sa aflii ce e cu supraestimarile unor haine fara eticheta de brand, dar fata de care te simti nostalgic. Asa a aparut blogul Schimba Hainele.

Am inceput sa merg la targurile vintage, sa scriu despre acestea, sa le critic sau sa le laud, sa cunosc “lumea vintage” din Bucuresti. Am strans multe povesti pe blog cu aceste targuri, despre haine si multe comentarii si pareri. Am inceput sa merg mai des prin SH-uri si sa caut hainele de la targurile vintage. E adevarat ca piese de colectie gasesti putine, dar daca iti dai putin interesul si vorbesti cu cine trebuie, poti gasi ce-ti trebuie. Asa am inceput sa ma gadesc mai serios la idea de schimb. De la hainele SH. Mi-as fi dorit sa pot schimba hainele cu mama sau cu sora mea, insa nu ne-am potrivit niciodata. Prietene de schimb nici atat nu am avut. Si-atunci de ce nu un schimb cu altcineva?

La unul din targurile vintage din La Scena am cunoscut-o pe Oana (hainevintage.ro), organizatoarea targului, poate cea mai sociabila persoana din acasta mica societate. Tot palavragind, ne-am dat seama ca si ei ii surade idea de schimb, asa ca, de ce sa nu organizam ceva impreuna?

Primul eveniment s-a fost tinut in curtea Roxanei, prietena cea mai buna a Oanei. A fost mai degraba un eveniment ad-hoc, deoarece desi anuntasem pe facebook ca nu se mai tine evenimentul datorita ploii care cotropise gradina, peste 15 fete au tinut mortis sa schimbe hainele intre ele, chiar daca acest lucru insemna sa o faca in strada. Asa ca Oana le-a deschis portile si s-au schimbat peste 150 de haine.

Urmatoarele evenimente au fost din ce in ce mai bune dar, oriunde le organizam se intampla cate ceva ciudat, de la babute care aflasera de la televizor de schimb, la persoane nemultumite ca nu se pot misca atat de repede in freamatul schimbului. Am avut emotii de fiecare data. E un eveniment pe care teoretic il organizezi destul de usor, dar e plin de neprevazut.

Ca sa organizezi schimbul ai nevoie de umarase si standere, de reguli stricte, de putina promovare, “Word of Mouth” cum se spune prin publicitate si multa voie buna. Cel mai bun an al evenimentului Schimba Hainele, a fost in 2011, am scris si o retrospectiva. A fost anul in care regulile schimbului au mai fost putin modificate si dintr-un decalog, s-au transformat in  alte 3 verbe la imperative, pe langa schimba hainele: colectionam, ne sfatuim, scotocim.  

Acum vad schimbul exact ca in primul articol de pe blog, ca pe o atitudine eco a femeilor care nu vor sa cumpere haine in nestire si sa le uite in dulap, ci vor sa le ofere o noua viata, o noua sansa sa fie purtate si admirate. Asa, anul trecut mi-am schimbat jumatate din garderoba. Ininate sa plec la schimb ma uitam in sifonier, iar hainele pe care nu le mai purtasem de un an le aduceam la schimb.

In doi ani de zile, au schimbat haine in jur de 200 sau 300 de fete si speram sa creasca numarul. Anul acesta insa nu am mai avut timp decat de o editie de schimb. Pe viitor mi-as dori sa dezvolt o comunitate online schimba hainele, insa desi am planul facut, detaliat de la mesajul de bun venit in comunitate pana la functionalitati de programre, acest lucru implica resurse aditionale, pe care momentan, le caut. Asa ca, pana gasesc putin timp, va invit la schimb, in compania noilor colege, care s-au alaturat ambasadorilor schimbului: Laura, Ruxandra si Ana. Cu ele vom vorbi sa vedem cand organizam urmatorul schimb.