marți, 15 decembrie 2009

Vechi versus nou


Imi verific lista de bloguri cu regularitate, daca nu zilnic, cel putin o data pe saptamana. Sunt foarte curioasa sa stiu cine ce haine a mai gasit si daca e ceva si pentru mine, daca pot sa dau comanda de ceva repede si sa nu mai astept urmatorul targ. Cu greu gasesc ceva care sa imi placa si sa mi se potriveasca si la fel de greu gasesc masura sau tesatura potrivita. Diferenta dintre elastan si bumbac de exemplu, e usor de facut chiar daca nu atingi materialul, e vizibila si de aceea oricat de mult mi-ar placea moda anilor 80 din Romania, nu pot sa imi comand ceva fabricat din elastan sau poliester, pentru ca stiu ca voi transpira prea repde sau pentru ca irita pielea.

Astazi insa am dat de o dezbatere amuzanta pe vintage police. Exista vizitatoare care au fost pacalite pe blog-uri care vand hainute, de continutul fals-vintage. Se plang ca au fost trase pe sfoara si au cumparat online haine noi cu eticheta de haine vechi. Cea mai reusita schema este aceea de a cumpara haine de la MiniPrix si a le vinde la suprapret.

Cat de prost trebuie sa te simti cand desfaci pachetul la posta sau acasa si inloc de rochia rosie special comandata pentru nunta verisoarei, te trezesti cu o rochie portocalie, dintr-o tesatura deloc calitativa si cu eticheta de MiniPrix. In momentul acela nu te mai gandesti ca nu ai stiut sa alegi haina ci ca ai fost pacalit. Toate site-urile vintage au complotat impotriva ta si tu ai gasit in pachet o rochie noua, nu veche. :))

Ce sunt de fapt hainele vintage? Am explicat deunazi care este etimologia cuvantului vintage. Totusi, cea mai intalnita definitie pentru vintage este alta. Cred ca am citit pe toate blogurile explicatia asta: cuvantul vintage se refera la obiecte mai vechi de 20 de ani. Intrebarea mea este cat de usor ne dam seama daca un obiect are peste 20 de ani. Il gasim cumva intr-un album, intr-un almanah, cu eticheta pe el: "anul 1982"?

Cea mai buna referinta pe care o avem fata de acest concept de "vechi de 20 de ani" este revolutia din '89. Au trecut 20 de ani de atunci si tocmai de aceea ma gandesc ca ar trebui sa putem face diferenta intre o haina vintage si una SH, sau mai mult, una noua. Sau nu? Oare nu avem suficiente fotografii de familie din acea perioada? Acum 20 de ani fotografia era o mare pasiune, una din 10 gospodarii trebuia sa aiba un aparat de marit. Unde sunt fotografiile, le-am ingropat in amintiri? Putem scoate din biblioteca albumul de poze si sa ne uitam peste el, sa vedem cum se imbracau romanii in '80? Haideti sa facem asta, sa ne uitam peste poze si sa revenim cu niste concluzii.

4 comentarii:

  1. Esti draguta ca incerci sa explici, mai ales ca sunt cativa care incearca sa s eprefaca ca nu stiu despre ce este vorba...
    O sa ma refer insa la ultimul paragraf al articolului tau - este mult (dar mult) mai complicat decat prezinti tu lucrurile. Din aceasta cauza la noi (si nu numai) 99% din site-urile si blogurile care se ocupa de vintage prezinta cu totul altceva - d emulte ori chiar fara sa-si dea seama.
    Foarte pe scurt (am mai dezvoltat chestia asta si prin diferite alte articole):
    1. in primul rand cum se imbracau romanii in perioada de dinainte de '89 din punctul de vedere al vintage-ului este complet nerelevant. Asta cam pana (inapoi) in anii '30. Exceptiile sunt foarte putine si nu reprezinta interes pentru colectionari, nici relevanta la nivel european/international.
    2.Piata romaneasca (ca teriroriu pentru achizitii vintage directe - ma refer la comercianti/colectionari de la sursa directa) e absolut nula. Ingropata in second hand de provenienta germana si rebuturi autohtone prost pastrate. Dovada graitoare e ca putinele piese romanesti de colectie (Pantofi anii '30 Gh. Ene Filipescu, de ex.) provin de pe piata italiana sau franceza.
    3. Datarea propriu zisa e un proces extrem de complex si variaza atat in functie de perioada (cu subdiviziunile de rigoare), de spatiul de provenienta (fabricatie), de cel de achizitie, cat si de o multime de alti factori extrem de variabili la randul lor.
    Ca sa dau doar un exemplu: datarea unei camasi anii '70 implica cu totul alte elemente decat datarea unei rochii anii '50 - ma refer aici la materiale, cusaturi, fermoare, nasturi, elemente decorative, tipologii de printuri, culori, coloranti folositi etc. etc.
    Datarea pieselor vestimentare dintr-o fotografie este extrem de dificila (am facut la un moment dat o demonstratie atat pe VP, cat si pe RFB)pentru ca multe elemente lipsesc - texturi, culori -, in niciun caz nu poate fi folosita ca punct de reper in datarea unei piese reale.
    O sa revin la un moment dat asupra acestui aspect daca exista doritori - oricum, nu se poate face decat sub forma de demonstratie, este mult prea multa informatie tehnica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc pentru comentariu si pentru explicatii. Oricat de irelevanta paire incursiunea tehnica, voi incerca sa o sintetizez mai bine pe viitor. Oricum foarte buna observatia ta referitoare la hainele SH din Germania. Revin saptamana aceasta cu un articol despre hainele si magazinele SH aparute imediat dupa revolutie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc!
    Si pt vizita si pt urari!
    Pe ultimele - ti le intorc inzecit!
    Iti doresc un an mai mult cu suisuri decat cobarasuri,sa intalnesti OAMENI,nu "incercari de"...ce mai!Sa ai un Nou An plin de de toate,dar bune!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pt o noua vizita si frumoasa urare!
    Un An Nou plin de bucurii si impliniri!
    LA MUUUUULTI,MULTI SI FRUMOSI ANI!

    RăspundețiȘtergere