joi, 21 ianuarie 2010

Diferente intre vintage si SH

Raspunsul Vintagelike pentru intrebarea saptamanii:
Second hand? Nu-mi mai plac blugii si ii vand, sau rochia din '92 - o arunc! Dar vintage?
Vintage-ul, pentru unii, este tot second hand, avand in vedere ca marea majoritate a produselor vintage sunt deja purtate, nu? Pentru altii, vintage-ul inseamna datarea piesei respective.
Pentru alti-altii insa, este o fascinatie fata de piesele vestimentare vechi, eu zic din-aintea anilor '80, ceva ce se transmite din aceste piese, iar cei care simt asta probabil( cred) ca au dat candva , intr-un pod, sau intr-un dulap al bunicii sau strabunicii, de o revista sau o rochie , ceea ce i-a legat iremediabil de vintage.
Dar ce te faci atunci cand, asemeni mie, imbraci hainele mamei, care mama isi lucra in anii '80 hainele dupa modele din 1900 toamna, cum spunem glumind, le numim repro, sau cum? Eu nu pot sa le spun decat vintage de suflet. Este o vraja, asta e vintage!

2 comentarii:

  1. Pentru mine SH reprezinta o haina pe care ai imbracat-o de mai multe sau mai putine ori, dar care a constituit numai un simplu obiect. La un moment dat, haina te-a plictisit ori te-a nemultumit. Si atunci ai instrainat-o fara regret. Nu te leaga nimic de acesta.

    Vintage-ul nu reprezinta numai obiecte vestimentare. Vitage-ul inseamna sentiment, suflet, amintiri. De "obiectele" Vintage te derparti greu, dar de cele mai multe ori nu renunti la ele. Le pastrezi intr-un sertar greu accesibil al vreunui dulap, tocmai pentru a evita sa le instrainezi. Asa facem noi, asa au facut si inaintasele noastre.

    De aceea gasim in sifonierul bunicii lucusoare deoasebite, in primul rand datorate calitatii lor. Ne amintim ce bine-i statea bunicii cu o anumita rochie, esarfa sau poseta. Si cat o invidiam! O rugam chiar, ca atunci cand vom creste mari sa ni le dea noua.

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca ai sintetizat totul perfect cand ai spus "vintage de suflet". Si eu am o parte din dulapul meu plina cu haine mostenite sau "furate" de la mama si bunica mea, haine pe care nu le voi putea arunca sau da vreodata. trebuei sa ramana in familie!

    Si mama mea isi facea singura haine in liceu si facultate si colegele o rugau cu disperare sa le faca si lor unele modele. Am in dulap o pereche de cizme cu toc şi un imprimeu leopard cumparate de matusa mea de la casa de moda Venus, la sfarsitul anilor 70, cizme pentru care a "facut foamea" cateva luni in facultate. Sunt atat de mandra ca le am si arata in continuare demential! Astea sunt vintage deja chiar daca li se potriveste si denumirea SH pentru ca sunt la a doua posesoare.

    Vintage cumparat pot numi doar cateva bijuterii achizitionate din targuri de profil, pentru ca foarte putine piese vintage (conform definitiei - care dateaza inainte de anii 80) pot fi purtate acum, plus costa foarte mult.

    NU stiu daca ti-am raspuns la intrebare dar stiu ca si eu simt la fel in legatura cu vintage de suflet...

    RăspundețiȘtergere