miercuri, 20 ianuarie 2010
Diferente intre vintage si SH
Extras dintr-o discutie cu Georgia:
Hainele, accesoriile sh sunt cele gasite in dulapul bunicii, sau al mamei, purtate de bunicuta cand era tanara. Daca bunicuta purta Chanel in anii 40 deja avem vintage. Nu spun ca numai produsele din high-end fashion sunt vintage, dar pentru a intra in categoria asta orice piesa vestimentara ar trebui sa fie impecabil lucrata, sa fie iconica pentru moda zilelor respective si sa aiba niste elemente diferentiatoare, cum ar fi o broderie lucrata manual, materiale 'pretioase' etc. Pe cand, o rochita din poliester, lucrata de o croitoreasa comunista (ca deh, astea erau posibilitatile) si cu croiala retro, nu intra in categoria asta. Nu sunt expert in fashion, doar consumator...cam asa vad eu lucrurile.
Astept si alte pareri.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Asta e parerea ta sau a ei? Nu de alta, dar e mare-mare confuzie...
RăspundețiȘtergereCategoriile sunt urmatoarele (si nu prea exista loc de interpretari):
1. ANTIQUE
2. VINTAGE
a. Repro (indiferent de perioada)
b. Designer (infiderent de perioada)
c. Re-enactment vintage (opusul repro: modele vechi, vintage - reale sau tipare - remodernizate).
3. RETRO
4. SECOND HAND
Vintage se refera la ORICE piesa din perioada 1920 -1970 inclusiv. Singura variatie in interpretare este impartirea in doua tabere: cei care considera anii '70 vintage si cei care considera anii '70 retro.
Randurile tale de mai sus (sau ale Georgiei) sunt pure fantezii. Calitatea sau raritatea unui articol nu are de-a face cu e vintage/nu e vintage ci se calculeaza intr-un cu otul alt mod despre care am discutat aici:
http://yourvintagepolice.blogspot.com/2008/11/raritatea-pieselor-vintage.html
Repet, nu e o chestiune de interpretare la latitudinea fiecaruia ci un amanunt de teorie a vintage-ului, de istorie a modei daca vrei - faptul ca e Chanel (Channel?!?!) sau Trevira e complet irelevat din punctul de vedere al incadrarii intr-o categorie.
In plus, o rochita amarata lucrata de o croitoreasa comunista e posibil sa fie chiar mai valoroasa decat o piesa Chanel datorita altor elemente, nu intotdeauna designer = valoare si no name = non valoare. Ca sa nu mai amintesc faptul ca majoritatea covarsitoare a designerilor din perioada 1920-1970 (ca sa nu mai vorbesc despre antique)sunt, pentru oamenii de acum, ilustri necunoscuti.
Mai Cristina, acest ORICE e cam ciudat. De ce nu e ORICE SH?
RăspundețiȘtergereMai Fingo, nu-i deloc ciudat, diferenta VINTAGE-SECOND HAND se refera la PERIOADA TEMPORALA, si nu la VALOARE asa cum am senzatia ca percepe majoritatea.
RăspundețiȘtergereSecond Hand se refera la articolele din 1989 incoace, excluzand piesele de designer care intra automat in categoria vintage daca au o vechime mai mare de trei ani. Ceea ce nu implica (sau exclude, cupa caz) valoarea unie piese vintage/second hand.
Exista piese care, prin datare, sunt vintage iar valoarea este nula, din diverse motive - articole cu defecte, partial sau total distruse, de exemplu (un criteriu care nu se aplica niciodata unei piese antique, de exemplu - poate sa fie sa zicem o soseta gaurita de la 1700 care sa aiba valoare foarte mare de colectie).
Valoarea unei piese are doar o legatur foarte vaga cu frumusetea/purtabilitatea acesteia.
La fel, piesele second hand pot avea valoare ca investitie pe termen lung: insa pentru asa ceva trebuie sa ai capacitatea sa prevezi ce lucru va avea valoare peste 30 de ani sa zicem...
Cred ca Vintage cultiva frumosul din fiecare perioda, aplicand principiul ca nu tot ce-i scump e frumos si nici tot ce-i ieftin de de prost gust. Importanta e creativitatea omului din acea perioada, coroborata cu ingeniozitatea de a redescoperi o valoare care se credea pierduta, sau cel mult "prafuita".
RăspundețiȘtergereDeci, a-si pune intrebarea daca o piesa din perioada 1920-1970 e vintage e un nonsens deoarece eticheta in sine se refera la perioada si nu la alte caracteristici.
RăspundețiȘtergeresi daca nu avem eticheta?
RăspundețiȘtergereApropo Cristina, Vintage parca insemna sa fie mai vechi de 20 de ani, sau nu?
RăspundețiȘtergereDe asta exista experti in vintage si exact din acest motiv am insistat intotdeauna ca e o specializare, nu un lucru care se poate face dupa ureche.
RăspundețiȘtergereNu este nevoie de eticheta (nemaivorbind de faptul ca din anii '60 in jos etichetele sunt din ce in ce mai rare)ci de capacitatea de a sintetiza tot ceea ce stii ca sa poti data corect un articol. Croiala, material, fermoare, nasturi, cusaturi, aplicatii, culori, printuri. Si, ca in orice domeniu, exista si multe exceptii, lucruri care par ceva si sunt de fapt cu totul altceva. Ca in orice domeniu, nu e ceva ce poti face de pe o zi pe alta, citesti trei carti si cinci articole si gata, esti capabil sa datezi.
Deci, in ceea ce priveste eticheta poat fi cel mult un element ajutator si atat.
E foarte distractiv de exemplu sa vezi o rochie anii '60 cu o eticheta de pulover anii '80 pe ea, asta doar ca sa fie "de designer". Nu de alta dar s-a intamplat si asta si ne-am distrat tare bine...
Chestia cu "mai vechi de 20 de ani" e si ea alta teorie prin care anii '80 sunt "impinsi" in categoria vintage iar anii '90 devin retro, teorie foarte la moda in ultimul timp cu "partizan" principal revista Vogue. Nici nu ai cum sa nu fii de acord pentru ca pana la urma, logic, la asta se va ajunge. Insa cred ca e totusi prea devreme - sunt ceva mai traditionalista.
RăspundețiȘtergereCe zici despre wikipedia atunci?
RăspundețiȘtergerehttp://en.wikipedia.org/wiki/Vintage_clothing
Nu mi se pare ca zice absolut nimic diferit fata de ceea ce am spus eu mai sus, doar ca e mai sintetizat si nu mai trece prin toate teoriile, chestie pe care de altfel o si precizeaza: "Opinions vary on these definitions."
RăspundețiȘtergereIar sintagma "second hand" nu este folosita acolo in sensul de "second hand" versus "vintage", ci de "second hand" vs. "new". Adica in sensul de "haine purtate", nu vad nimic iesit din comun: hainele vintage pot fi purtate sau nepurtate, noi.
Singura afirmatie complet gresita este urmatoarea::Retro, short for retrospective, usually refers to clothing that imitates the style of a previous era", este o confuzie intre "repros/reproductions" si retro/retrospective". N-am intalnit nicaieri ca cineva sa foloseasca "retro" pentru reproduceri ci doar" repro", "repros" etc.
Eu pana la tine nu am intlnit nicaieri termenul de repro :) si mi se pare ca aceasta prescurtare suna foarte urat. Pentru mine reproducerea este un act frumos, daca este facuta intocmai cu originalul.
RăspundețiȘtergerePe de alta parte, daca tu crezi ca cei de la wikipedia au gresit, poti sa ii contrazici, le scri un mail si daca ai dreptate ei schimba.
Concluzia serii: Vintage = haine vechi = second hand. Iar vintage este un eufemism.
Intr-adevar intrebarea este foarte simpla, iar eu voi raspunde doar ca amator.
RăspundețiȘtergereSecond hand? Nu-mi mai plac blugii si ii vand, sau rochia din '92 - o arunc!
Dar vintage?
Vintage-ul, pentru unii, este tot second hand, avand in vedere ca marea majoritate a produselor vintage sunt deja purtate, nu? Pentru altii, vintage-ul inseamna datarea piesei respective.
Pentru alti-altii insa, este o fascinatie fata de piesele vestimentare vechi, eu zic din-aintea anilor '80, ceva ce se transmite din aceste piese, iar cei care simt asta probabil( cred) ca au dat candva , intr-un pod, sau intr-un dulap al bunicii sau strabunicii, de o revista sau o rochie , ceea ce i-a legat iremediabil de vintage.
Dar ce te faci atunci cand, asemeni mie, imbraci hainele mamei, care mama isi lucra in anii '80 hainele dupa modele din 1900 toamna , cum spunem glumind, le numim repro, sau cum? Eu nu pot sa le spun decat vintage de suflet.
Este o vraja, asta e vintage!
Vintage de suflet :) O sa retin expresia asta! Foarte frumoasa!
RăspundețiȘtergereMa mir ca n-ai auzit de vreme ce sustii ca te ocupi de vintage.
RăspundețiȘtergereDar de site-ul asta ai auzit? Nu de alta, dar exact cu asta se ocupa...
http://www.reprovintageclothing.com/
Sau pe link-ul asta
http://www.vintagefashionlibrary.com/repro__vintage_clothing
Sper ca de Vintage Fashion Library ai auzit...
Mai erau unii de care n-a auzit nimeni, Fashion Era, care tot despre repros vorbeau. Si surpriza, uite ca nu erau haine din anii '80.
http://www.fashion-era.com/Vintage_fashion/a19_reproduction_costumes.htm
Ma bucur ca ai auzit de la mine dar nu ma bucur ca ai auzit doar de la mine...
Iar vintage nu este niciun eufemism, este un TERMEN.
Este un termen eufemistic :)
RăspundețiȘtergereE vreunul din linkuri din Europa?
Hai sa va spun cum vad eu aceasta poveste. Exlicatia "teoretica" pentru vintage implica hainele din anii 20' pana in '70 si colectiile designerilor din aceeasi perioada. Perioada '70 pana in '80 este retro, iar anii '80 - '90 sunt doar...anii '80-'90 :-) Second hand este tot ce a fost purtat macar o data, indiferent ca vorbim de rochia din tinerete a bunicii sau de jeansii cumparati vara trecuta de la Mango.
RăspundețiȘtergereLa noi in Romania, moda hainelor vechi reciclate, din '20 pana ieri, a intrat triumfator, in vocabularul tuturor, cu numele de VINTAGE. E un cuvant cu rezonanta, la mare moda si cautare, asa ca am ajuns si noi in scurt timp la un fel de... "VINTAGE sales" iar abuzul de acest termen il face fiecare dupa bunul plac sau simt. So, parerea mea este ca, in afara de inventatorul cuvantului, un mare amator de vinuri vechi probabil, nimeni nu si-a castigat dreptul sa decida daca un articol este sau nu vintage..."pe bune".
@Oana, o sinteza mult prea precisa ca sa nu fu de acord 100% (ba nu, 99%, un mic dezacord trebuie sa existe...LOL ...evident, in ceea ce priveste ultima fraza).
RăspundețiȘtergereOglindeste oricum perfect tot ceea ce era de zis, de la teorie pana la practica.
@Fingo, vad c-o tii pe-a ta...LOL
RăspundețiȘtergereN-are nicio importanta daca link-urile sunt americane sau europene, trust my word.
Iti inteleg intentia insa din pacate peste teorie nu se poate trece...
Am vazut destule chestii horror pe bloguri insa daca sunt vintage nu am ce le face, chit ca din punctul meu de vedere sunt niste lucruri fara valoare.
Punctul meu de vedere PERSONAL, interpretarea mea data vintage-ului, cred ca se vede foarte bine pe Vintage Wardrobe, atat din punctul de vedere al calitatii, cat si al valorii articolelor.
Despre repro mi-am exprimat parerea intr-un articol intreg pe Vintage Police, nu cred ca e cazul sa mai dezvolt.
La intrebarea:" Orice piesa vestimentara din perioada 1920-1970 este vintage? " eu am raspuns cu da, insa se gasesc si piese vestimentare din acea perioda in sh-ri datorita gradului de uzura sau a unor valorificari personale foarte slabe.
RăspundețiȘtergereSH: haine purtate, cu toate ca se intampla sa gasesti si haine cu eticheta cu sau fara defecte, "aruncate" din varii motive: nu corespunde marimii, are un aspect ieftin, chiar daca arata foarte bine nu este stilul dorit, schimbarea/achizitionarea continua, etc.
Vintage: de regula, cei ce se ocupa cu vintage-ul cunosc istoria modei sau cel putin(ar trebui) date pentru identificarea lor; la vanzare, normal, cele mai scumpe sunt cele create de designeri, ori din tesaturi pretioase, de cele mai multe ori detaliile fac diferenta; acestea fiind spuse, am incercat sa fac o diferenta intre sh si vintage.
Nu cred ca am spus ceva nou pe langa ceea ce s-a spus deja, insa am vrut sa raspund, cel putin din politete.