duminică, 1 noiembrie 2009

Insignele de azi si ieri


Cat de mult putea sa insemne o insigna acum ceva vreme si in ce s-au transformat acestea acum. Toti adolescentii au cel putin o insigna care atesta o caracteristica a personalitatii lor. Pe insigna este insemnat un mesaj cu valente personale. Cateodata par a fi alese la intamplare dar mesajul de pe acestea este clar, evident: Emo kid, sexy bomb, etc. Cativa artisti plastici au inteles insemnatatea acestor obiecte minuscule care sunt purtate ca accesoriu si s-au folosit de acest suport pentru a exprima un concept artistice. Vezi proiectul Mekanik Pin.

Acum ceva vreme insa, insignele erau un soi de decoratiuni care atestau un merit si care iti dadeau tie ca individ care primeai un asemena insmen, o serie de privilegii. Insignele erau menite a fi purtate in situatii obisnuite, atunci cand munca o cerea. Nu aveau aceeasi insemnatate ca o medalie pentru ca aveau beneficii mai mult functionale decat emotionale sau de statut. O medalie era dovada de bravada pe campul de lupta pe cand o insigna avea insemnatate pe campul de munca. Mai cred ca insignele erau embleme are stahanovismului, incoronand capacitatea de a-ti depasi limitele in conditii obisnuite. Cine stie altfel poate sa ma corecteze.

Totusi conotatia acestui obiect s-a schimbat mult si desi eu mi-am cumparat o insigna veche, pentru merit in munca, o percep ca pe un accesoriu ai nu ca pe o reprezntare a unei perioade istorice, asa cum ar face-o un colectionar de medalii si insigne, pentru care insemnatatea istorica este mult mai importanta decat aspectul vizual. Si poate aici gresim in a judeca vintage-ul ca pe un stil de viata, inloc sa il intelegem mai degraba ca o multitudine de atitudini si concepte care aveau valoare istorica si transmiteau o idee exclusiv in contextul din care a venit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu