luni, 26 octombrie 2009

Anii '50

Daca esti destul de atenta, s-ar putea sa fi simtit si tu la un moment dat o afinitate pentru o anumita perioada istorica din moda, caci stii ca ti se potriveste mai bine si asta nu pentru ca un anumit tipar ti-ar favoriza trasaturile corpului ci pentru ca exista in memorie cateva detalii pe care mintea ta stie cum si cand sa le puna in valoare. Asa sunt eu cu anii '50.

Ma gandeam ca pasiunea pentru moda anilor 1950 vine din pasiunea pentru rochiile care accentueaza talia si ca aceasta ar fi un simbol puternic al feminitatii. Dar de fapt nu e numai asta. Pana la urma frumusetea hainelor create in anii 1950 vine din folosirea in exces a simbolului de clepsidra si niciun alt element nu este mai prezent ca acesta.

Ceea ce ma intriga si ma face sa iubesc aceasta perioada este ca in acea vreme celebritatile reprezentau adevarate valori ale frumusetii. In jurul lor se invarteau cele mai noi colectii de haine si porneau noi curente ale modei care in acea vreeme incepeau sa se schimbau foarte repede. Tot ceea ce era frumos le era adresat, pentru ca erau primii vectori ai frumusetii.

Astfel actrite ca Audrey Hepburn, Marilyn Monroe sau Debbie Reynolds erau imbracate cu cele mai frumoase haine, deoarece le promovau. O schema de publicitate veche dar la alt nivel fata de promovarea de acum a unui artist, cand incidenta de a gasi o copie a unei rochii celebre este destul de mare. Atunci moda era centralizata si erau doar cateva persoane care puteau stabili ceea ce este frumos, un lucru care lispseste foarte mult in cultura noastra, designerii care sa aiba un cuvant important in lumea modei, iar celebritatile noastre sa invete mai repede sa se imbrace bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu