miercuri, 14 octombrie 2009

Epoca de aur

Standardele comuniste nu au permis in acea perioada lansarea unor talente in lumea modei, ca de altfel in nicio alta sfera de influenta. Chiar daca talentele se descopereau, acestea trebuiau sa ramana ascunse sau erau cel mult consilieri apropiati. Asa ne vorbeste Zina Dumitrescu despre o anonima Piti Vasiliu, o consiliera in materie de moda.

Erau mult mai apreciate manechinele decat rochiile pe care acestea le purtau deoarece fetele erau cercetate pana la piele si nu reprezentau niciun pericol. Pe de alta parte numarul lor era limitat, in jur de 30, baieti si fete, impartite la Apaca, UCMB – care cuprindea cooperativele Casa de Moda Venus, Avintul Imbracamintea sau Sporul – UCECOM si Centrala Tricotajelor.

Totusi exista unu sau doua nume care au reusit sa se remarce in acea perioada. Au fost niste intamplari pur contextuale sau in spatele succesului se ascund vesnicile intrigi politice?

Oricum ar fi, nu gasesti creatii din acea epoca, cu directa trimitere la designer sau curentele din moda de pe acea vreme. Deunazi mi-am adus aminte de un articol de pe un blog care indica o rochie ca fiind "Elena Ceausescu Style". Exista un astfel de stil? L-au adoptat romancele din acea vreme cu dorinta de a o copia pe Elena, sau pur si simplu Elena, pe langa hainele pe care le mai achizitiona de la vreo croitorie mai de seama din Germania sau Marea Britanie, ea se imbraca de la aceleasi magazine ca si romancele, pentru a propaga mai usor ideea de egalitarism?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu