joi, 6 mai 2010

3R=V

Cateodata trebuie sa pun frana, sa regandesc obiectivele si sa vad daca nu cumva am apucat alt drum. Din discutia precedenta, desi a fost din vina mea ca nu stiam ca hainele sunt falsuri, mi-am dat seama ca nu vreau sa vorbesc despre ce este contemporan in moda. Am alt obiectiv de acoperit. Numele pe care mi l-am ales (Fingo Senis), nu tine deloc de ce se intampla acum la Paris, Milano sau New York, ci are legatura cu ecuatia vintage-ului romanesc: 3R (Recuperare, Refolosire, Reutilizare) = V (for Vintage).

In Romania s-a deschis de aproximativ doi-trei ani, o piata noua care poarta numele vintage si care are doua forme de vanzare: online sau prin targuri de profil. Pasiunea pentru vintage a strans in doi ani de zile o adevarata comunitate, care urmareste schimbul de haine "vintage". Ecuatia vintage-ului romanesc, modifica definitiile consacrate in alte parti, recuperind trecutul vestimentar comunist. Ceea ce este vintage in Romania depinde de cei implicati in circulatia hainelor, de persoane care avand acum 25 de ani, au apucat prea putin din epoca de aur si nu au o reprezentare clara a modei din aceasta perioada.

Tot incercand sa definesc termenul de vintage, cel mai des ne-am lovit de perceptia ca moda vintage este reprezentata de hainele parintilor si bunicilor nostri. O alta definitie a fost greu de oferit deoarece cumparatoarele cu greu accepta termenul de second hand in garderoba lor. Pe de alta parte sunt putine surse de achizitionare a hainelor vintage, putine afaceri online de acest tip fiind aprovizionate de la targurile internationale de profil, cele mai multe au ca sursa sifonierele parintilor.

Neexistand un designer cunoscut in timpul comunismului si nicio publicatie care sa scrie despre moda, exceptie facand un almanah cu functie multipla, am lansat acum doua luni ipoteza ca vintage reprezinta hainele dinainte de revolutie, puse la schimb ca sa ne amintim de parinti sau bunici, de vremurile pe care le-au trait si probabil ca sa rememoram prin intermediul hainelor, vremurile prin care au trecut. Ipoteza nu s-a confirmat, multe din cititoarele mele au gasit potrivita asocierea dintre vintage si moda comunista dar cred ca vanzatoarele sau "curatoarele vintage-ului" nu o gasesc oportuna pentru mica lor afacere.

Ce stim despre moda comunista este ca era de inspiratie germana, din cataloagele Quelle sau Neckermann primite de la rude sau cunostinte care reusisera sa emigreze, ca exitau croitori care stiau sa copieze imediat tiparul rochiilor purtate de faimoasele Angela Similea sau Corina Chiriac si ca exista Casa de Moda Venus si Fondul Plastic, care mai scoteau cateva modele pe an, la preturi ridicate pentru buzunarele romancelor.

Ce imi propun in continuare este sa construiesc o imagine a garderobei feminine dinainte de revolutie, cu ce se imbracau, ce surse de inspiratie aveau, pe ce cataloage se uitau si de unde isi cumparau hainele sau unde si le croiau. Imi propun sa cotrobai adanc prin sifoniere si sa scoate la iveala o colectie de haine si fotografii din perioada comunista, care sa completeze imaginea despre moda romaneasca, in consecinta sa demonstrez de ce termenul vintage este apropiat de comunism.

Din acest motiv am lansat concursul. Imi pare rau ca nu am reusit sa va implic mai mult in concrsul acesta, dar poate ca intelegand motivatia mea, ma veti ajuta.

11 comentarii:

  1. am o carte foarte interesanta (pdf), despre hainele second hand de-a lungul istoriei si pe mapamond. e de-a dreptul fascinanta si a fost mana cereasca c-am gasit-o, pentru ca mi-am construit licenta in jurul ei. dat fiind ca nu prea exista multa literatura pe subiectul asta era sa renunt la tema dar ma bucur ca nu am facut-o ca a iesit ceva misto, zic eu :) sa-mi zici daca sa-ti trimit

    RăspundețiȘtergere
  2. E cumva asta: Old Clothes, New Looks: Second-Hand Fashion (Dress, Body, Culture? am citit-o si eu, e interesanta.
    si eu am vrut sa-mi fac licenta pe moda/vestimentatie comunista insa m-am razgandit pentru ca nu aveam acces la foarte multe fotografii ale perioadei si pentru a face ceva inedit nu se poate fara ele. Cred ca ar ai putea sa-ti construiesti ideea de moda comunista feminina pornind si de la factori geografici. de pilda ce se intampla in Bucuresti nu e acelasi lucru cu ce se intampla in Timisoara sau in Ardeal si ar fi interesant sa vedem ce e colo, ce e dincolo. Pe acelasi principiu, una e moda in orase, alta e vestimentatia in mediul rural. Sunt multe aspecte de discutat si acum cand le scriu parca imi pare rau ca nu am continuat pe partea asta cu licenta:)

    RăspundețiȘtergere
  3. mie imi pare rau ca imi dau seama ca mi-am gresit cu totul cariera,tare as vrea sa ma reorientez si eu spre ceva legat de moda,hainute etc...:)

    RăspundețiȘtergere
  4. da, aia e cartea. e interesanta si pentru cine nu-i pasionat de moda, zic eu. am avut succes la persoane din cele mai diverse background-uri, varste, etc, and i owe most of that to the book :)

    RăspundețiȘtergere
  5. mi-am comandat-o si eu acum. trebuie sa vina alaturi de The Sartorialist :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi-ar placea mult fetelor sa vorbesc mai mult cu voi, sa mai adun si eu info ... Mi se pare ca sunt atat de putine informatii despre moda comunista...

    RăspundețiȘtergere
  7. facem un tea party?:) sau ma rog..ceai dansant, sa fiu in tema :P

    RăspundețiȘtergere
  8. ar fi fain. se mai alatura cineva?

    RăspundețiȘtergere
  9. felicitari pentru posturile de pe blog! si keep up the great work

    RăspundețiȘtergere
  10. Vin si eu! I'm not a big expert on communist era fashion, but I'd like to find out more. By the way, la targul de antiques care se tine every weekend or so in parcul Kiseleff, am vazut saptamana trecuta un teanc de reviste romanesti pentru femei, datand din '40-'50. Una dintre ele chiar era deschisa la o pagina cu un articol despre moda, dar eram in mare graba si nu am apucat sa ma uit bine sau sa aflu pretul unei reviste. Dar vreau sa ma intorc si sa imi cumpar cateva, cred ca vor fi foarte interesante! Sigur veti mai gasi si voi, caci nu prea se inghesuia lumea :)
    PS. Stiti stilul vestimentar al trio-ului feminin Client ? Cred ca se apropie intrucatva de un neo-communist style, dar mai mult inspre military...

    RăspundețiȘtergere