joi, 8 aprilie 2010

Detergent obisnuit


Comentariile de la ultimul articol mi-au adus aminte de un lucru banal, despre care probabil putin vorbesc, dar foarte important: spalarea si reconditionarea hainelor. Sunt haine care desi au zeci de ani arata impecabil si au nevoie doar de limpezire si parfum dar sunt haine care au suferit accidente si au nevoie de multa atentie.

Bunica avea un sac de sfaturi babesti pentru fiecare tip de pata. De exemplu punea pasta de dinti peste petele uleioase si lasa haina cateva zile, ca sa absoarba pasta grasimea, sau folosea sare de lamaie pentru petele de fructe. Petele de vin le scotea cu tuica, petele de cafea cu apa sarata. Punea otet in haine si le lasa la inmuiat ca sa improspateze culorile. Eu aplic foarte rar sfaturile babesti, in schimb, cumpar o gramada de detergenti: de scos petele, detergent pentru rufe colorate sau negre sau albe, innalbitor, balsam de rufe...

Mai aplica cineva sfaturile bunicii, sau tot pe mana agentilor de curatare mergeti? Aveti vreun detergent care face minuni?

4 comentarii:

  1. Ba da, mai aplica si altii, Fingo, de exemplu eu! Scot petele de rugina cu zeama de lamaie, iar atunci cand un produs de lana 100% , care are mai multe culori si la spalat au intrat culorile unele in altele, il tin cateva zile in lapte dulce ( pe care il schimb zilnic). E ca nou. N-am descoperit o solutie care sa faca asa ceva. Guma de mestecat o scot cu gheata sau pun sugativa si trec fierul fierbinte peste tesatura respectiva. Ca sa improspatez o tesatura din fibre naturale, o tin multe zile in apa rece, chiar daca nu pun neaparat otet ( dar e foarte bun). Din ea vor iesi treptat toate resturile de detergent sau sapun si se va "lumina".

    RăspundețiȘtergere
  2. Spalatoria profesionala e sfanta. Fara bataie de cap si cu extrem de putine accidente nedorite. Le duc, le iau si-am terminat povestea.

    RăspundețiȘtergere