luni, 8 martie 2010

Ghiceste perioada

My True Vintage are o rochita, spune ea de inspiratie anii 50. E adevarat? Nu e cumva de inspiratie mai recenta?

Epoca de aur in moda (1947-1957) a fost influentata de curentele haute couture din Paris si Londra. In ac easta perioada Christian Dior decide noua lungime de fusta, care avea sa fie cu 16 centimetri mai sus fata de sol. Rochia aceasta este rochie de cocktail iar lungimea ei indica urmatoarea perioada din moda (1957-1967).

45 de comentarii:

  1. Oana spune bine ce spune cam intotdeauna. Adica si de data asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Epoca de aur in moda (1947-1957) a fost influentata de curentele haute couture din Paris si Londra. In ac easta perioada Christian Dior decide noua lungime de fusta, care avea sa fie cu 16 centimetri mai sus fata de sol. Rochia aceasta este rochie de cocktail iar lungimea ei indica urmatoarea perioada din moda (1957-1967).

    Un exemplu este rochia designerului Oleg Cassini, pentru Jacqueline Kennedy (1962): http://www.metmuseum.org/special/Jacqueline_Kennedy/13.R.htm

    Din acest motiv as incadra-o pentru anii 60.

    Please correct me if I'm wrong.

    RăspundețiȘtergere
  3. You're wrong. Rochia e TIPICA pentru anii '50, indiferent de variile balarii (care n-au nicio legatura cu subiectul) culese de pe net.
    Vad ca azi ti-ai pus in gand sa ma faci sa-mi ies din pepeni.
    Inutil sa-ti mia spun ca intre exemplul dat de tine si ce-i in imaginea de la True Vintage e o legatura ca intre un mar si-o pisica. Adica absolut nici una.

    RăspundețiȘtergere
  4. Rochia midi cu fusta lalea e tipica pentru anii '50, decolteu rotund, fara maneci, brocart. Bine, aici nu e vorba de brocart, e doar o imitatie (de aici primul indiciu ca e o reproducere). Anul de "inflorire: 1954, dupa care revine in 1959 si se perpetueaza pe parcursul anilor '60.

    RăspundețiȘtergere
  5. Macar de data asta da-mi o sursa, un exemplu, o referinta, orice, sa inteleg.

    RăspundețiȘtergere
  6. reprezentativ pt rochiile anilor '50 este gulerul si fusta larga, mai lunga de genunchi; rochia din imagine nu are nicio legatura cu aceasta perioada. Abia din 1958 incepe sa se renunte la gulerul rochiei samd.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Artisti moda...pai da, lumea cam atata stie. Din pacate. Si de aici se nasc traznai...
    Fingo, intra pe Fashion Era, gasesti acolo explicatii mai mult decat clare si suficiente.

    RăspundețiȘtergere
  8. O sa-ti las si cateva link-uri cu foto (ca exemplul vizual e cel mai bun) cu rochii corect datate.Anume am pus doua foarte asemenatoare, nu stiu daca reusesti sa intuiesti insa diferentele.
    1. Asta-i anii '50
    http://www.kaboodle.com/reviews/1950s-ivory-damask-tulip-dress
    2. Asta e http://www.kaboodle.com/reviews/1960s-baby-blue-tulip-dress
    cea din anii '50, talie marcata (tipic0 cu brau din acelasi material astfel incat bustul sa para impins in fata. La cea din anii '60 se renunta la acest element, e mai "lejera", cu bust oarecum "latit"; accentul e pus mai degraba pe solduri decat pe talie/bust ca in perioada precedenta. Fusta, la cea din anii '50 e mai putin ampla ca la cea din anii '60 si usor "incovoiata" spre interior.
    Decolteurile par identice (insa nu sunt), amandoua stil barcuta, mai larg la cea din anii '60. De altfel poti sa vezi o asemanare si in materie de decolteu si structuraa trunchiului intre rochia anii '50 si anumite modele din anii '40.
    Rochia de la True Vintage inglobeaza toate aceste elemente chiar foarte bine, in ciuda faptului ca este o copie.
    Inca un exemplu, fara sa mai dau explicatiile:
    1. Anii '50
    http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=150421718082&ssPageName=STRK:MESELX:IT
    2.Tot anii '50

    prima cu fusta lalea, a doua pentru partea de sus

    Sa vii si sa sustii ca singurul stil de rochie din anii '50 e rockabilly dress e o dovada de crasa ignoranta tipica a ceea ce se intampla pe netul romanesc si care ma scoate profund din sarite. Nu ma refeream la tine, Fingo, ci la comentariile anterioare. Rezultatele, ca si in critica de moda romaneasca (fenomen hilar in care fiecare papagal isi da cu parerea dupa care copiaza tot ce vede in fata ochilor)sunt dezastruoase. Mai bine nu ma intreba ce-mi aud mie urechile pe la targuri, explicatiile "savante" date clientelor de una si de alta... La noi inca nu exista un drum firesc de la informatie - sintetizarea acestei informatii si deschiderea gurii pentru a-ti exprima parerea. Cred ca romanii au pareri si in ceea ce priveste tabla inmultirii...

    RăspundețiȘtergere
  9. Cristina, ce inteleg eu acum este ca tu iti datezi rochiile in functie de cum si le dateaza si altii. Informatiile mele si cele ale Iulianei, vin de pe Fashion Era.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu de aici inteleg ca voi credeti ca in anii 50 se purtau numai rochii rockabilly, cu fusta ampla. Silly girls:)..Hai mai ce naiba. A spus Cristina tot ce era de spus mai sus.
    Acum am vazut post-ul, interveneam mai repede.
    Daca vreti sa contraziceti, documentati-va mai riguros:):P

    RăspundețiȘtergere
  11. Da mai Onishka, ce sa spun, hai sa credem in numismatica e-bay. Fara istorie, fara documentare in functie de designer! Foarte mult profesionalism cras, dupa cum se exprima si Cristina. "Crasa ignoranta tipica a ceea ce se intampla pe netul romanesc si care ma scoate profund din sarite"

    RăspundețiȘtergere
  12. Fetelor, Oana, Cristina, vreau o poza din revista, un tipar ceva mai credibil decat e-bay! Haideti, stiu ca puteti. Nu vreau sa cred ca faceti cercetarea doar pe e-bay, etsy si kaboodle :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Cine a spus ca se ia numai dupa ebay? Asta e impresia ta! Nu am inteles explicatia ta referitoare la lungimea rochiei..Tu crezi ca toate rochiile de pana in anul 1957, ma refer aici la perioada '50 sunt cu 16 cm mai inalte de sol? Am acasa zeci de rochii anii 50 iar lungimea la ele variaza, in unele exemple, chiar mult. Am rochii care sunt pana la jumatatea gambei, rochii pana dupa genunchi..etc..Ca Dior a impus un trend asta nu inseamna ca asta a fost litera de lege draga mea.
    In primul rand, eu nu trebuie, si nici Cristina sa iti demonstrez nimic tie. In al doilea rand, daca tu crezi ca eu ma insel, demonstreaza tu acest lucru. Daca tu ma contrazici, trebuie sa te bazezi pe ceva, nu pe o chestie citita pe google despre lungimea rochiei din anii '50.

    RăspundețiȘtergere
  14. Si cu atat mai putin are legatura explicatia data de tine referitoare la lungime cand rochia postata de mine este o reproducere. Daca era o rochie vintage, te puteai lua de lungime, daca era una facuta la o croitoreasa pe comanda sa fie ca una anii 50..mai ziceam.
    Este o rochie de serie, facuta pentru zilele noastre in care lungimea anilor '50 nu mai este "la moda"

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu ma cert cu nimeni asa cum face Cristina pe toate site-urile. Am studiat moda si istoria costumului multi ani asa ca nu trebuie sa citesc "lectii" de pe net, gen comentariile diferitelor persoane cu sau fara studii aprofundate in domeniu. Mergeti la Adina Nanu sau Ruxandra Djuvara (cel putin)si vedeti din ce perioada e inspirata rochia, pentru a nu se mai crea tot felul de confuzii si pentru a evita toate aceste discutii fara rost.

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu se cearta nimeni cu nimeni draga mea..

    http://cgi.ebay.com/Vintage-Sewing-Pattern-1950s-Garden-Party-Dress-Bust-34_W0QQitemZ360237704483QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item53dfd72523

    Unde au aceste rochii guler? Parca spuneai ca in 1958 se renunta la el..Sau nici cele din imagine nu sunt anii 50?

    RăspundețiȘtergere
  17. Sau..rochie 1956..cea verde

    http://cgi.ebay.com/VINTAGE-SEWING-PATTERN-1956-SHEATH-DRESS-JACKET-SZ-12_W0QQitemZ190379683507QQcmdZViewItemQQptZAU_Sewing?hash=item2c53836eb3

    eu nu o vad ampla..

    RăspundețiȘtergere
  18. 1952 fara guler
    http://cgi.ebay.com/LOVELY-VTG-1950s-DRESS-VOGUE-Sewing-Pattern-13-31-5_W0QQitemZ360236425623QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item53dfc3a197

    RăspundețiȘtergere
  19. Onishka, iti iinteleg punctul de vedere si nu pot fi decat de acord cu tine. Ai dreptate cu rochita ta, e "de inspiratie anii 50". Intrebare scurta: ce alte surse de cercetare pentru datarea rochiilor aveti in afara de site-uri ca e-bay:). Multumesc. Dupa cat timp petreceti pe internet ca sa imi urmariti blogul si comentariile care ar putea sau nu sa vi se adreseze, mi se pare ca merit un raspuns mai clar. Nu inteleg de ce amandoua sunteti defensiv-agresive. Aici aveti sansa de a demonstra ca sunteti experte! Asa cum face Iuliana de exemplu, care ne da niste referinte de incredere. E-bay sau kaboodle nu reprezinta surse de incredere!

    RăspundețiȘtergere
  20. Nu stiu de ce ti se pare ca meriti?

    In ultimele linkuri ti-am dat surse de pe ebay pentru ca acolo am gasit tiparele, care au o data pe ele, nu sunt ani scrisi dupa inchipuierile vanzatorilor. Alta demonstratie, una la mana, nu cred ca o "meriti" si doi la mana nu sunt, agresiv-defensiva..acesta este tounul meu, nu cu intentie:):P.

    Daca nici acele tipare nu iti spun nimic..e problema ta.Si in ultimul rand, eu chiar cred ca merit sa imi demonstrezi tu, ca eu gresesc, din moment ce TU ai atacat capacitatea mea de a data o rochie.

    RăspundețiȘtergere
  21. Daca esti atenta la detalii ai sa vezi ca toate aceste rochii date ca expemplu de tine au aceeasi idee, acelasi gen de croi, aceleasi caracteristici; nu exista decolteu amplu, nu exista gogosar, nu exista cordon aplicat in talie (decat curele si pense).

    RăspundețiȘtergere
  22. Bine bine..eu zic sa imi spui, "Oana, ai dreptate, eu am gresit,gulerul nu a disparut dupa 1958 si nu toate rochiile din anii 50 sunt ample" si..nu toate sunt cu 16 cm mai inalte de la sol:)

    Nu am spus ca nu au caracteristici comune..am spus ca nu toate sunt la fel..ca lungime, croiala ampla sau nu, decolteu etc

    Si eu am incheiat discutia aici.

    RăspundețiȘtergere
  23. Si din textul meu nu reiese k TOATE rochiile unei perioade sunt la fel ci k au anumite caracteristici

    RăspundețiȘtergere
  24. Onishka, am vazut referintele tale la reviste dupa ce am trimis comentariul. Ok, hai sa discutam pe tiparele de la tine, mi se pare un bun punct de plecare.
    1. Plec tot de la lungime, care nu se potriveste cu rochita ta.
    2. Decolteu: putine rochii din anii 50 aveau decolteu. Mergi pe fashion era sa vezi diferenta de sutiene din acea perioada, care nu ar fi permis ourtarea unui astfel de decolteu.
    3. Fusta lalea dateaza de dupa primul razboi mondial.

    RăspundețiȘtergere
  25. Ia uite ce dezbateri furtunoase au loc pe-aici in lipsa mea...
    O sa ma rezum doar la doua specte, ca n-am tip acum:
    1. Poza din revista ceruta (nu ma apuc sa scanez carti sau documentatie proprie, cel putin nu acum si nu aici. Sper ca Vogue e "de incredere".

    http://www.sensibility.com/vintageimages/1950s/images/mccalls1957.jpg

    si cu link-ul dinainte, ca sa fie totul cat mai clar
    http://www.sensibility.com/vintageimages/1950s/images/mccalls1957.jpg

    Decolteul e patrat insa asta nu schimba cu nimic datele problemei.
    2. @Artisti Moda Mi-e suficient sa-ti vad site-ul ca sa ma treaca toti fiorii posibili si imposibili. Te asigur ca nu e vorba de extaz... daca ai studiat moda, aia e dovada ca E GRAV. Puteai foarte bine sa studiezi zootehnia ca tot aia era. Nici macar nu-mi vine sa te indemna sa mai studiezi, n-are rost.
    3. ca vad ca e nevoie si de 3... Fingo, tu nu-ntelegi o chestie: n-am nevoie sa demonstrez absolut nimic nimanui pe net. Ce-am facut pana la 33 de ani, cu cea ce am scris si cu pozitia pe care o am cred ca sunt mai mult decat suficiente. Insa cand vad gama incredibila de informatii false "puse pe taraba" din ignoranta si inconstienta, devin cat se poate de agresiva. Imi pierd timpul cu tampenii doar cand doresc EU sa-mi pierd timpul cu tampenii, nu cand mi-o cer altii.
    Si pana una-alta cea care expertizeaza munca altora sunt eu, nu invers.

    RăspundețiȘtergere
  26. Pfff, Cristina, toata agresivitatea aceasta denota slabiciune si neincredere in informatiile furnizate. Nu mai e nimic credibil cand arunci cuvinte grele si invinovatesti :)). Daca ieseai cu tiparele McCall de prima data era alta poveste. Si totusi, eu vorbesc de moda europeana, tu imi dai in cap cu america, unde moda era copiata de la europeni! Si uite asa o sa ne batem cap in cap, fara sa intelegem despre ce e vorba de fapt.

    RăspundețiȘtergere
  27. Nu mai spune! In opinia ta ar trebui sa suport obraznicii pe banda rulanta si eventual sa mai zic si "saru-mana".
    Exemplele de rochii le puteam lua si din revista Luminita, nu doar de pe ebay (care de fapt era kaboodle, dar resupun ca la citirea in diagonala a devenit ebay)e vreme ce sunt perfect capabila sa vad daca o datare e buna sau nu.
    vorbeam despre moda europeana? Pe bune? Uite ca nu mi-am dat seama, sau poate mai nou il interpretam pe Cassini ca designer european mai stii?
    Apropo, comentariile la articolele tale imi zdranganesc din email, nu-ti tine nimeni blogul sub observatie, nu te teme.

    RăspundețiȘtergere
  28. Ce-mi plac oamenii care nu se lasa cu una cu doua! Sa joace e-mailul pana ii sar condurii din picioare! Oleg Cassini s-a nascut in Franta! Mi-am permis sa-l dau ca exemplu! :)) Vive la France! Vive la Revolution!!! Vintage revolution in Romania also!

    RăspundețiȘtergere
  29. @ schimba hainele: nu-ti mai bate capul cu cristina...toata agresivitatea ei vine din faptul ca nu vinde nimic pe blog:))) asta e adevarul... desi ea saracuta incearca. si probabil ca e si fata mare si asta e singura ei ocupatie sa fie f bine informata in domeniu pt altceva nu e in stare sa faca. Numai bine. si postez ca si anonim pt ca n-am cont de google. Mariana

    RăspundețiȘtergere
  30. Mariana, nu vreau sa judec pe nimeni. E urat ce ai spus. Vreau doar sa ne vedem fiecare de treaba. Cristina stie ce face cu afacerea ei. Noi vrem sa intelegem "vintage-ul". Nu vreau sa ne mai spurcam inutil ci doar sa avem ce povesti despre lucruri frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  31. Si Eugen ionesco s-a nascut in Romania, ceea ce nu-l impiedica sa fie scriitor francez.
    Faptul ca Oleg Cassini este nascut in Franta este complet irelevant, de aia l-am si pus ca "momeala" ca sa demontrez cam in ce directie functioneaza logica voastra. Da' eu zic sa-l consideram designer rus, nu de alta dar "da bine".

    @Anonim, ma bucur ca-mi porti de grija. E adevarat, celor ca tine chiar nu le vand absolut nimic. In plus, sunt domnisoara batrana, am 32 de pisici si-un papagal raios. Cand se elibereaza postul papagalului o sa te invit sa-i iei locul.

    Si cu asta am incheiat discutia. Cred ca e absolut evident si pentru un chior ca-mi pierd timpul de poamana. Si ca prostia e nemuritoare.

    RăspundețiȘtergere
  32. Cristina, listen to Bob Marley & chill. Nimeni nu iti vrea raul!

    Don't let them fool ya,
    Or even try to school ya! Oh, no!
    We've got a mind of our own,
    So go to hell if what you're thinking is not right!
    Love would never leave us alone,
    A-yin the darkness there must come out to light.

    RăspundețiȘtergere
  33. @ cristina, te pot lua fiorii si daca te uiti la cum iesi tu imbracata pe strada... e greu sa vezi ceva in arta si ti se pare o prostie pana nu esti educat sa o intelegi. Sunt multi in cazul acesta, numai ca nu se amesteca in subiect; aici era vb strict de vintage. Site-ul meu este pur comercial si nu da lectii despre moda (credeam k la 33 de ani iti poti da seama)

    RăspundețiȘtergere
  34. @Iuliana Rosca, daca "hainutele' create de tine sunt arta, eu sunt popa. Crede-ma pe cuvant.

    RăspundețiȘtergere
  35. ufff, e greu! "comercial" din propozitia mea, ce inseamna pt tine? ARTA cumva? Lasa, intelegi ce vrei, k nu am facut pedagogie si nu pot explica chiar pe intelesul tau

    RăspundețiȘtergere
  36. Pai iti spun eu exact ce inseamna: adica vinzi gunoaie si pretinzi ca faci arta. Ma bucur ca macar recunosti.
    Foarte amuzant - insa n-am timp de fleacuri la ora asta.

    RăspundețiȘtergere
  37. ha ha ha! very funny!!! Iti dai seama ca nu ma injosesc si nu ma pun la "mintea" ta, mai ales pe blogul acesta care are cu totul alt subiect decat frustrarile tale si rautatea care iese la iveala peste tot pe unde lasi vreun comentariu. Ma abtin sa-mi spun parerea, insa fac o observatie: ai vrea tu sa incapi in rochiile pe care le fac

    RăspundețiȘtergere
  38. @Rosca, cred ca ai dreptate: nefiind nici stramba, nici croita cu toporul cred ca mi-ar fi greu sa incap in "hainutzele" tale.
    Ca sa te tavalesti pe jos o tura (poate-ti vine mintea la cap), ia de-aici:
    http://vintageinspired.ro/

    Poate asa reusesti sa-ntelegi cam ce inseamna o reproducere vintage.
    Ascute-ti toporul si pune-te pe croit.
    Dupa ce ca esti vai de capul tau mai faci si gura... Asta ca sa revin la una din vorbele mele preferate "capra raioasa si cu coada pe sus".
    Noroc ca azi sunt extrem de bine dispusa.

    RăspundețiȘtergere
  39. da, vad ca te bine dispune cearta, cred ca asta iti da energie, nu cunostintele, nu referintele ci discutiile in contradictoriu pe teme personale :))

    RăspundețiȘtergere
  40. @ cristina Nu stiu de ce nu iti vezi de treaba ta. Te dai citita si invatata si vorbesti ca la usa cortului. Vezi-ti lungul nasului si opreste-te cand trebuie. Nu am nevoie de referintele tale; pastreaza-le pt tine si invata sa vorbesti in comunitate. Daca ai chef de cearta uita-te in oglinda si da-i bataie, nu te lua aiurea de oameni pe net, unde incepi o discutie pe o tema si deviezi catre alte subiecte. Daca ai fi o persoana serioasa si cu cap ai face comentarii strict pe tema data. Nu incerca sa mai spui ceva ca oricum nu ma intereseaza; nu ma cobor la nivelul tau! Sa ai o zi la fel de buna ca si pana acum!

    RăspundețiȘtergere