luni, 8 februarie 2010

O parere avizata - Iuliana Rosca

Parca ne apropiem de un raspuns corect:

Am sa scriu parerea mea despre subiectul vintage, desi nu ma ocup cu asa ceva - doar am ceva studii in domeniu, fiind absolventa a UNAB, Facultatea de Arte Decorative si Design, specializarea moda.
Termenul de vintage este de fapt legat de anul in care a fost imbuteliata o sticla de vin. Apoi cuvantul a trecut la o utilizare generala, denumind anul in care un anumit obiect a fost facut - incepand de la masinile ce aveau o vechime de peste 50 de ani. Astazi, multa lume denumeste vintage toate hainele personale, eventual second hand, care au mai mult de 25 de ani. Insa vintage nu tine neaparat de varsta. Acesta a evoluat si a devenit termen de moda, fiind vorba despre esenta si stil. Sunt foarte multe haine vechi pe care nu trebuie sa le includem in categoria vintage.
Pentru ca o haina sa fie vintage, are nevoie de cateva caracteristici importante cum ar fi calitatea, marca, valoarea.
Un specialist nu incadreaza hainele vintage intr-o anumita perioada de timp, asa cum am vazut ca se obisnuieste. Vintage intalnim chiar si la inceputul anilor 90 si drept exemplu este sutienul-con creat de Jean Paul Gaultier pentru Madonna.
Vintage nu inseamna numai haute couture ci toate acele haine care au nume de marca, sau au fost create la comanda cu o acuratete deplina, sau contin elemente tipice unei epoci, au un anumit stil si valoare. Moda vintage vorbeste despre stiluri date de pionieri, perioade clasice sau imagini create de fashion icons, toate importante pentru era lor.
In final, as vrea sa -i lamuresc si pe aceia care fac confuzii in definirea termenului retro-vintage - acesta inseamna ca hainele vintage sunt inspirate dintr-o alta perioada importanta a modei (ex: o haina creata in 1970 si inspirata din epoca Victoriana).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu