marți, 23 februarie 2010

Moda comunista


Ma gandesc tot mai mult ca moda vintage in Romania reprezinta de fapt hainele bunicilor si parintilor nostri, care ne amintesc de fapt de istoria Romaniei, de vremurile grele din timpul comunismului, de dificultatea cu care iti procurai un model nou de haine si tot travaliul de a fi in pas cu moda sau de a fi diferit. O vad acum moda vintage mai mult ca pe un statement pentru cat de prost a fost arhivata povestea modei in Romania de la Dej incoace.

Zilele astea voi scana cateva poze din Almanahul Femeia dar concluzia este aceeasi, multe poze preluate din afara, fara a face vreun comentariu pertinent despre cine a facut hainele, despre designer sau casa de moda, alaturi de fotografii facute in Romania la o calitate mult mai proasta, in decoruri foarte urate si ciudate pentru o haina. Sunt curioasa de metoda de preluare a pozelor din afara, care sigur in acea perioada au fost preluate fara licenta si la fel de curioasa sunt de cine facea selectia de fotografii pentru revista Femeia. Revin cu info& poze.

I'm thinking more and more about the vintage fashion in Romania and how it is more likley to be represented as a memory of our parents and grandparents and actually remembers us the history of Romania, the bad times we had to endure during communism, the difficulty to own a new model of clothes and all the hard work done for beeing "fashionable" or to be different. I see vintage fashion now, more as a statement on how bad the Romanian fashion history was archived from Gheorghe Gheorghiu Dej to the present.

These days I'll scan some pictures from a Romanain magazine from the '80, Femeia and you will see the conclusion is the same, many pictures stolen from foreign catalogues, without making any relevant comments about who the clothes, about the designer or the fashion house, alongside pictures taken in Romania, very ugly and weird. I'm curious on the method of stealing the pictures, if they were scanned or photographed. For sure the pictures weere taken without license and I am also curious who made the selection of photos for the magazine Femeia. Back with info& pictures from this magazine.

2 comentarii:

  1. In acei ani, principala sursa de inspiratii in materie de moda era catalogul si revistele Neckermann. Erai o "cineva" cand aveai cele mai recente numere ale acestora. Mergeai cu publicatia la croitorul cel mai vestit din oras, iti cumparai un material asemanator si comandai. De obicei croitorul reusea sa-ti faca rochia mult visata. Daca actiunea se petrecea in anii'70 succesul era mai mare datorita stofelor de foarte buna calitate facuta de Libertatea Sibiu. Pe vremea aceea nu tot ce producea fabrica se trimitea la export. De asemenea croitorii erau si sfatuitori in modul in care modelul se armoniza cu forma corpului tau. Bineinteles ca un astfel de croitor costa. Dar ... merita. Nu erai imbracata "in uniforma" tip pret-a-porter. Erai unica. Erai invingatoare!

    RăspundețiȘtergere
  2. offf, cine mai are un neckermann disponibil si pentru mine?

    RăspundețiȘtergere