luni, 24 ianuarie 2011

Superstitiile si hainele



De ce superstitii tineti cont atunci cand va ganditi la haine?

Eu tin sa ma innoiesc duminica. De mica mi se spunea ca daca te innoiesti duminica, ai noroc. Daca imbrac ceva pe dos, lucrurile vor merge pe dos in ziua respectiva. O alta superstitie ar fi legata de ziua de spalat rufe, niciodata duminica, dar nu intotdeauna ma tin de ea, pentru ca nu spal ei, spala masina de spalat.

Sunt persoane care nu ar purta hainele persoanelor decedate, deoarece cred ca poarta sufletul celui mort, dar in cultura noastra hainele mortului se dau de pomana, apropo de articolul precedent.

17 comentarii:

  1. eu stiu o superstitie conform careia daca iti iei ceva pe dos (maiou de ex.) nu vei fi deochiata :) sau vei avea noroc, asa ceva ;))

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci exact pe dos fata de ce stiu eu :)

    RăspundețiȘtergere
  3. eu stiam ca daca iti pui bluza sau orice alt obiect de imbracaminte, pe dos, trebuie sa o scoti, sa o calci putin in picioare (!!!) si apoi sa o pui asa cum trebuie... hehehe

    RăspundețiȘtergere
  4. Monica - Pisica albastra24 ianuarie 2011 la 07:01

    eu daca iau din greseala ceva pe dos stiu ca se va schimba drastic vremea :) daca e urat se va face frumos si invers.
    si mi s-a mai spus - ca si lui kittenhood - ca daca ma deochi des (si da! sunt foarte usor de deochiat) sa port ceva de pe mine pe dos: o soseta, slipii etc. - dar nu fac asta :)

    si mai stiu sa nu tin niciodata pantofii despercheati, ci mereu impreuna, unul langa altul, ca asta-i semn ca vei ramane cu un singur parinte - si din pacate asa a fost.... :(((

    sunt unele superstitii pe care le-am auzit si care, pentru ca parca mi s-au intamplat tocmai mie - le tin cu mare frica, desi pentru altii nu inseamna nimic...
    asa e: fiecare din noi are piticii lui pe creier ;)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Monica - Pisica albastra24 ianuarie 2011 la 07:07

    ...si mi-am mai amintit doua: pantofii/papucii nu se pun niciodata pe masa - e semn de moarte (numai mortul sta incaltat pe masa), iar geanta sa nu se lase niciodata pe jos, ca saracesti :)

    PS: eu am facut un master la sectia de Antropologie, Etnologie culturala si Folclor a Facultatii de Litere, de aceea am auzit multe "vorbe" batranesti, in cercetari d eteren si la cursuri.
    insa pe unele din ele imi place sa le si "tin", sa le respect.
    am o fascinatie pentru tot ce vine din zona mistica a culturilor umane.

    RăspundețiȘtergere
  6. p=asta cu geanta pe jos o stiam si eu. si sa nu umbli prin casa intr-o singura soseta/ un singur papuc (eu fac asta in timp ce-l caut pe celalalt:P) ca aduce ghinion.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Monica exista vreo carte despre superstitii romanesti?

    RăspundețiȘtergere
  8. @Irina, precum in cantecul iesi papucule de sub pat :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Monica - Pisica albastra25 ianuarie 2011 la 08:17

    din cate stiu eu nu exista o carte dedicata fix acestei teme, insa se gasesc multe referinte in lucrarile lui Mihai Pop - Obiceiuri traditionale romanesti si Simeon Florea Marian - trilogia Nunta la romani, Nasterea la romani, Inmormantarea la romani.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am gasit eu ; exista o carte ce cuprinde mai multe capitole iar doua din ele sunt dedicate hainelor si podoabelor. Se numeste Superstitii pagane si religioase de Mecari, Lemi Gemil la editura Stefan.

    RăspundețiȘtergere