marți, 21 septembrie 2010

Schimba Hainele (3)


Superstea Cristina

Cum a fost Schimba Hainele 3? => E primul "schimb" la care particip si am fost foarte placut impresionata. Ideea mi se pare din start foarte misto, iar punerea in aplicare, de asemenea, a fost ok. Gradina draguta, lume draguta, haine dragute...

Ce haine ai schimbat si ce ai gasit nou? Ceva care te-a surprins in mod placut? Dar neplacut? => Am adus haine care inca imi placeau (nu am haine care sa nu-mi placa :)) ), dar pe care din varii motive am constatat ca nu le mai port. Am adus 11 hainute si am plecat cu 12 ;)) Deci, e clar ca am gasit lucruri care mi-au placut. Desi lumea care a participat era destul de diferita ca stil vestimentar, mi-a placut ca erau lucruri pentru toata lumea. Aspecte neplacute nu cred ca am surprins...

Schimba hainele este o atitudine eco? => Desi multa lume este retincenta la a purta haine folosite de o alta persoana, consider ca - atata timp cat acestea sunt spalate - nu poate fi ridicata o problema de igiena. asadar, schimbul nu poate fi decat ceva pozitiv si - implicit - eco, pentru ca (desi la nivel destul de scazut) incurajeaza refolosirea si reciclarea unor lucruri.

Ce te astepti de la schimbul viitor? => Sa se intample cat mai curand :)) si sa participe mai multa lume, pentru ca oferta de hainute sa fie mai variata.

5 comentarii:

  1. Ce dragut ca se aduce aminte de subiectul eco. Apropo ce asta, am si eu o nedumerire: este eco sa folosim incaltaminte si haine din piele si blana atata timp cat sunt second hand? Pentru ca una este sa cumperi o caciula de blana dintr-un magazin de pe Victoriei si sa incurajezi productia si implicit sacrificarea animalelor si alta este sa cumperi ceva deja folosit, nu? De multe ori (de 3 ori) am intalnit persoane aproape oripilate de ideea de a cumpara pantofi sau genti de piele pentru ca se gandesc la bietele animale. Si pe buna dreptate insa nu este o dovada de respect pentru ele ca, ocolind sistemul si achizitionanad ceva folosit de care primul proprietar nu mai are nevoie, sa se valorifice cat mai mult un obiect de acest fel? Cum o fii mai corect? Piele artificiala sau piele second hand?

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt perfect de acord. Insasi ideea de vintage e eco, pentru ca refolosind un obiect care-a apartinut altcuiva, practic valorifici mai mult produsul si respectiv animalul sacrificat(oricat de ciudat suna asta). Cu alte cuvinte, el tot a fost sacrificat si daca o pereche de cizme ajunge la gunoi dupa cateva purtari din cauza ca i s-au tocit flecurile (am auzit chestia asta la 'vedete') sacrificarea lui e chiar in van. Cumparand cizme noi de piele dai de inteles producatorilor ca exista cerere si deci asta atrage dupa sine sacrificarea si mai multor animale.
    In plus, 'pielea eco' inseamna poate procese tehnologice chiar mai poluante decat cele prin care se valorifica pielea (nici alea tocmai eco), pana la urma e vorba de compusi chimici care vor polua nu doar in timpul fabricarii ci si pe urma, mai rau decat niste pungi de plastic presupun.
    Deci eu sunt pentru piele/blana vintage pe cat posibil, si cand nu se poate, pt produse noi, de piele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Voi va referiti si la targul VforVintage unde nu va exista piele/blana/ codita de animal deloc?

    E o eco daca nu cumperi piele/ blana de animal. Ca e vintage sau nu, nu cred ca mai conteaza atata timp cat vrei sa porti bucata de animal pe tine sau in picioare. Nu e eco deloc, sa nu ne ascundem in spatele unei disonante!

    RăspundețiȘtergere
  4. eco inseamna environmental friendly si nu exista nimic mai eco decat sa folosesti ceva deja folosit (in ceea ce priveste hainele dar si multe altele). Dupa cum spunea si vintaggeria, inlocuitorii de piele sunt practic niste materiale plastice obtinute prin procedee extrem de poluante asa ca ce luam pe mere dam pe pere din punct de vedere eco astfel incat desi nu "ucidem" direct animalul, cel mai probabil ii distrugem habitatul incetul cu incetul.
    Pielea ecologica nu este, asa cum gresit se intelege o piele artificiala ci este acel tip de material de origine animala obtinut prin procedee ecologige, cat mai putin poluante.
    Daca ne referim la ce spune PETA despre blanuri si piele, sigur, nu trebuie sa fim ipocriti si sa spunem ca iubim animalele dar cumparam genti din piele de strut. Dar PETA nu este o organizatie ecologista. Asa ca la un targ eco nu blana si pielea ar trebui sa lipseasca daca suntem sinceri pana la capat.

    RăspundețiȘtergere
  5. (of..cred ca am scris un comentariu care s-a pierdut)
    M-a completat excelent Katrim, asta incercam si eu sa spun.
    A purta produse de provenienta animala nu este neaparat 'non-eco', pentru ca animalale respective sunt in general crescute in acest scop. Nu ajunge porcul salbatic pe cale de disparitie pentru ca exista porci in crescatorii special pentru asta. Sigur, exista si cazurile de braconaj daca vorbim de piele sau blana rara, insa asta e un procent foarte mic din totalul produselor de origine animala.
    Poate fi insa non-etic, asta e altceva, si respect decizia celor care refuza sa poarte din acest considerent.
    Exista totusi foarte multe genti si pantofi vintage superbe si in stare excelenta pe piata. E mai environmentally friendly sa fie 'casate', chiar daca au avut un singur proprietar, acum 40 ani? Nu-i mai bine sa le cumperi si sa le mai porti inca cativa ani, dand oarecum din nou sens mortii acelui animal, oricat de indepartata ar fi, in detrimentul unora noi, din magazine, stimuland prin cerere industria de acum si deci cauzand moartea mai multor animale in viitor?
    Sau, poate si mai rau, sa cumperi produse din 'inlocuitor'/musama, care provin din industria chimica, extrem de poluanta si care odata ajunse la groapa de gunoi dauneaza mult mai mult mediului decat un obiect de piele care se descompune in timp, in functie desigur de gradul in care a fost tratat in fabrica.

    RăspundețiȘtergere