vineri, 6 august 2010

Retrospectiva


Concursul Nunta in Epoca de Aur are pana acum doar 9 participanti. Faptul ca sunt atat de putine inscrieri ma gandesc ca nu e o problema de absenta pozelor din albume. Cred doar ca alegerea unei rochii in Epoca de Aur era mai mult functionala si mai putin emotionala. Romancele nu isi cautau rochia in functie de particularitatile epocii sau preferinta pentru un anumit tip de tesatura sau designer. Oare de ce lipsesc motivatiile estetice in alegerea unei rochii in perioada comunista? Lipsa de timp, bani, interes scazut pentru moda, putin croitori, putine reviste, acces limitat la informatie? Care e factorul cel mai greu din ecuatie?

Sondaje: Mai in gluma, mai in serios, conform statisticilor de pe blog, exista persoane care nu isi comanda haine vintage de pe internet pentru ca le considera prea scumpe, dar isi cauta haine vintage in second hand-uri, care in cea mai mare parte se aprovizioneaza din Germania. Voi reveni cu o analiza mai serioasa.

7 comentarii:

  1. pe ce te bazezi cand spui ca romancele nu isi alegeau rochiile pe criterii estetice in 'epoca comunista'?
    chiar crezi ca fiind o perioada restrictiva oamenii nu simteau nevoia sa se bucure de frumos? gresit gresit gresit.
    probabil ca esti foarte tanara si perioada aceea are pentru tine iz de legenda, dar nu pot sa cred ca nu exista absolut nicio comunicare intre generatii.
    pana si in timpul razboiului, o perioada mult mai grea in care preocuparea nr.1 era sa traiesti, femeile isi alegeau rochii (si) pe criterii estetice.
    Andreea

    RăspundețiȘtergere
  2. este o presupunere, astept argumente cu foto:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Hmm, mi se pare mie sau iar se generalizeaza aiurea in tramvai? Daca oamenii nu vor sa iti trimita pozele lor sau ale familiei lor, de ce trebuie sa tragi concluziile gresite (cum ca ar lipsi motivatia estetica in perioada comunista!), in loc sa analizezi un pic partea de responsabilitate care iti revine in a atrage participanti? Pe mine, de exemplu, m-ai indepartat in numeroase ocazii cu astfel de argumentatii partinitoare si lipsite de logica elementara, precum cea de mai sus. Andreea te intreaba pe ce te bazezi cand faci afirmatia respectiva, iar tu raspunzi ca astepti argumente cu foto. Ca si cum moda in perioada comunista se reduce la cele cateva poze trimise tie, iar cine nu a participat la concursul tau nu exista.

    RăspundețiȘtergere
  4. @anonim As vrea sa inteleg ce inseamna "partea de responsabilitate".
    In legatura cu argumentele partinitoare, e adevarat ca rationamentul meu in acest caz este pueril, de aceea iti raspund printr-un citat, din blogul lui Coifan, care mi se pare ca raspunde mai bine semnalului de alarma tras de tine, pentru acest blog, pe care il consider neintemeiat si superficial, poate la fel de naiv precum rationamentul meu pentru articolul de mai sus :).
    "Moda comunista se reducea adesea la a prelua un model din ultimele reviste si a-l adapta la particularitatile locale (material, dificultate tehnica, etc). Problema modei in Est s-a pus aproape tot timpul in a copia Vestul mai ieftin. Aceasta incredere oarba in suprematia modei de la Paris (comunisti autentici nu au existat nici in Romania in schimb oportunisti si noua burghezie de partid, da) a condus la un fenomen oarecum straniu. Creativitatea in moda, design (si chiar parfumuri) a fost mereu un fenomen pal in Est cu exemple punctuale. Unul din motivele pentru care moda in Est e deficitara, nu e doar industria ci si lipsa totala de incredere a oamenilor in propria forta creativa."

    RăspundețiȘtergere
  5. Am intrat in mod de aparare si am uitat de celelalte motive pentru care acuz absenta esteticii comuniste, pe care le-am mentionat mai sus sub forma unei intrebar, nu afirmatii: in afara de lipsa de timp, bani, interes scazut pentru moda, putin croitori, putine reviste si acces limitat la informatie. Eu acuz prepondenrent accesul limitat la informatie. Aveam o singura revista de circulatie nationala, cu un tiraj de aproximativ 10.000 de bucati! Revista Femeia era multi-uz, o revista dedicata mamei mai mult decat femeii, deoarece aceasta era perceptia obligatorie intiparita de politica partidului comunist in mintea cetatenilor. Faptul ca femeiele erau mai intai mame, sotii si in cele din urma femei, semnaleaza o deprindere colectiva de perceptiei feminitatii si de abordare a acesteia mai intai din prisma raportului femeii cu odraslele, cu gospodaria, cu sotul, femeia plasandu-se intotdeauana pe ultimul loc in propria ei casa. Iar paptul ca exista atat de putin inscrireri imi confirma acest aspect.

    RăspundețiȘtergere
  6. la naiba :)
    pana si filmele romanesti seria "BD"-urilor, "Buletin de Bucuresti", Alo, aterizeaza strabunica", etc etc etc surprind destul de bine cum se imbracau femeile atunci.
    si nu erau 'costume de recuzita', sunt secvente care surprind si strada, daca e nevoie de ex.
    alt exemplu, mama, matusa, prietenele lor, colegele lor, cum se imbracau?
    ce sa fac, sa scanez poze cu maica-mea ca argument? si daca ea nu vrea sa aiba pozele pe internet? ii cenzurez fata? :)
    spui 'lipsa timpului'. pardon? de la 8 la 4 era programul la birou. o sa spui ca nu toate femeile lucrau la birou. ei bine, nici acum.
    partidul comunist roman nu a impus femeii sa fie intai mama, apoi sotie si de-abia pe urma sotie, asta era alegerea lor.
    si INCA ceva foarte important de retinut: in anii '70 si '80 foarte multi copii au fost crescuti de bunici, 'trend' care nu mai exista acum.
    romancele (ca orice alte femei de altfel, of, cat urasc departajarea asta intre noi si ceilalti.. extraterestri cu 7 capete si 25 de creiere cum ar fi 'strainii'!) nu s-au imbracat niciodata 'pe intuneric', si daca nu au avut reviste si alte surse de informatie in ce priveste moda asta nu inseamna ca acele informatii nu patrundeau totusi.
    altfel cum explicam ca:
    s-au purtat toate lungimile, formele stilutile de rochii, fuste, pantaloni, salopete, sacouri, tricouri, bluze blazere, paltoane, cojoace, caciuli, palarii, sepci, basti, genti si pantofi si tunsori, coafuri.
    atat cat a putut creierul uman sa inventeze in materie de moda si stil, ele au avut.
    de la croitoreasa, trimise de cineva din alta tara, cumparate din magazin, ajustate daca era nevoie, imprumutate, indiferent.
    si faptul ca nu era atata informatie si totusi aratau cum aratau dovedeste ca oarece lipsuri dezvolta creativitatea.
    Octavian Coifan nu vorbeste despre asta in postul sau ci despre MODA ca industrie in Romania acelor ani.
    Andreea

    RăspundețiȘtergere
  7. Din ce spui tu Andreea, eu inteleg ca:
    - industria modei si moda creata de croitoresele de-acasa se exclud reciproc.
    - femeile in perioada comunista aveau mai multa grija de ele pentru ca isi plasau odraslele la bunici si astfel aveau timp suficient pentru cumparaturi in centrele comerciale din oras, uitand astfel de indeletnicirile casnice, in favoarea unei mese la restaurnat.
    - moda optezecista (vezi Buletin de Bucuresti, Alo, aterizeaza strabunica) era in rand cu moda europeana.
    Cat priveste BD in actiune& BD la mare si la munte sunt perfect de acord, costumier: Ileana Oroveanu (vezi ce lista impresionanta de filme pentru care a lucrat)

    RăspundețiȘtergere