miercuri, 21 aprilie 2010

Ping Pong


Ping Pong ne explica putin din constiinta alegerii unui obiect destinat comertului alternativ.

Apar buticuri online in fiecare zi. Majoritatea spun ca sunt vintage, cateva admit ca sunt second hand, cum este ShopPing Pong si cum se diferentiaza pe piata romaneasca de comert alternativ?

Ping: Ping Pong shop se diferentieaza de celelalte magazine online prin faptul ca pune in valoare designul de obiect, de orice fel. Nu ne limitam la haine nici la asa-zisele obiecte 'hand-made" ci incercam sa vindem o imagine de ansamblu asupra design-ului de produs prezent in Romania in deceniile trecute si nu numai. O mare diferenta, credem noi, este ca incercam sa aducem obiecte care lipsesc de pe piata de retail alternativ.

Pong: Suntem si noi surprinsi de cat de multe magazine de haine on line au aparut, dublate de nenumaratele targuri de haine si bijuterii. Lucrul care ne place cel mai putin e ca nu se face nici o selectie, totul e la gramada... lucruri frumoase, hainite luate la kg de la second-ul din colt, mestesugari cu cercei de plastelina sau tineri designeri extraordinar de talentati. Inclusiv la targurile specializate intalnesti laolalta artisti valorosi si ciurucuri de umplutura si confuzia asta face rau tuturor. De prea multe ori singura motivatie e profitul financiar si asta face lucrurile sa fie asa cum se vede ca sunt. Altfel nu avem nimic impotriva secondurilor de la colt ca resursa pentru lucruri speciale, dar trebuie sa existe o selectie bine facuta si de cei care vand lucruri dar si de organizatorii de targuri. E mai putin important daca spui ca vinzi lucruri SH, vintage sau handmade, e mai important ce vinzi si cum vinzi.

Cum alegeti produsele pe care vreti sa le vindeti? Cat de mult conteaza ca acestea sa aiba o poveste, chiar si nescrisa (ma refer aici la obiecte deja inscriptionate fie cu marci autotone fie cu o poveste personala - bolul din ceramica SNCFR sau skateboardul romanesc facut la Brasov)?

Ping: Cred ca toate obiectele vechi au o poveste ,de cele mai multe ori nescrisa. Noi incercam sa le continuam povestea, redistribuindu-le unor oameni care sa le aprecieze valoarea estetica si nu numai. In general criteriul de selectie este propriul nostru gust. Daca este un obiect frumos sau cel putin interesant nu conteaza un logo al unei marci autohtone. Ce-i drept farmecul catorva obiecte alese de noi este dublat de o identitate la fel de speciala.

Pong: Majoritatea sunt obiecte care ne plac personal foarte mult si unele dintre ele au duplicate pe rafturile camerei in care locuim. Cred ca alegerea lor reflecta interesul nostru pentru o citire diferita istoriei recente a Romaniei, de exemplu prin designul de obiect socialist, arhitectura socialista (vezi cartile postale), dar si tendinte actuale in moda si design interior. Evident ca nu ne preocupa doar designul socialist sau cel romanesc. Ne preocupa ceea ce se intampla cu societatea in prezent, cand mediile palpabile de comunicare dispar, totul tinde sa se reduca la o tableta ipad si in felul asta obiectul de colectie capata un cu totul alt sens. Apropos, unul din obiectele pe care le vom avea sambata este un testament din 1944. Se poate spune deci ca Ping Pong functioneaza si ca un cabinet de curiozitati.

Voi spuneti ca, citez din preamaritul FB, "Produsele ping pong nu sunt noi sau vechi, originale sau copii si nici second hand sau vintage. Sunt produse speciale pentru oameni speciali." Cati oameni speciali ati intalnit pana acum? Ce cauta oamenii speciali?


Ping: Eu cred ca e o chestiune de alegeri. Automat cand alegi sa cumperi o masina de scris, un ceainic vechi sau niste carti postale , in favoarea unui nou telefon sau un meniu McDonald's, esti o persoana aparte. Toti cumparatorii nostri de pana acum sunt la fel de speciali pentru ca sprijina cauza si apreciaza ce incercam noi sa facem. Presupun ca oamenii speciali cauta obiecte care nu se gasesc pe orice raft de magazin sau in orice mall. Ei cauta niste obiecte cu personalitate, care ar putea sa ii reprezinte sau pur si simplu sa constituie niste cadouri memorabile.

Daca mai vreti sa adaugati o intrebare, sau sa imi povestiti umpic de evenimentul de sambata aceasta?

Pong: Vom incerca sa facem o data pe luna, timp de o zi, o varianta offline a magazinului si vom aparea in locatii diferite. Prima dintre ele este Paradis Garaj, un spatiu alternativ dedicat in general artei, dar cu o deschidere pentru proiectele alternative de orice fel. Urmatoarele locatii le vom anunta atunci cand va fi cazul dar ca si Paradis Garaj sunt locuri care noua ne plac foarte mult si care merita toata atentia. Pe langa obiectele noastre sambata va fi si de mancare: salate, niste brownies fantastice si racoritoare naturale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu