marți, 9 martie 2010

Victor Costa, The Copy-Cat King



Vintage Wardrobe
are o rochie creata de Victor Costa, un designer controversat pentru ca avea rolul de a copia din moda couturierilor francezi.

Am facut o greseala astazi, am indraznit sa las la o parte intrebarile si sa o corectez pe detinatoarea magazinului Vintage Wardorbe, Cristina, cu privire la datarea rochiei puse spre vanzare. Niciodata nu am pretins ca sunt experta in vintage, nu vreau sa las impresia aceasta despre mine. Eu vreau doar sa completez datarile si mentiunile seci ale magazinelor vintage si sa rotunjesc imaginea despre aceasta piata noua care a luat amploare in Romania de vreo doi ani de zile, fie cu o imagine, fie cu o poveste, fie cu un fapt istoric.

Greseala mea a fost urmatoarea, am asumat ca Victor Costa a inceput sa creze haine sub eticheta in momentul in care si-a deschis compania Victor Costa Inc, uitand de faptul ca putea sa isi coasa eticheta pe ele chiar daca lucra pentru altcineva. Compania Victor Costa a fost infiintata in anul 1975. Pana atunci Victor Costa lucrase pentru diversi alti designeri sau case de moda:
- 1959 - 1961 designer de rochii de mireasa pentru Murray Hamberger
- 1962 - 1965 designer de rochii de mireasa pentru Pandora
- 1965-1973 a intrata la Suzy Perette, si a devenit cel mai cunoscut copiator al modei haute couture din Europa
- 1973 partener la Anne Murray Company, Dallas

5 comentarii:

  1. Iti postez si aici raspunsul meu de la comentariul tau, cu o noua subliniere asupra faptului ca nu cred ca e cineva in masura sa imi "corecteze" mie datarile si cu atat mai putin sa puna sub semnul intrebarii datarile deja facute DE MINE pe propriul meu site.
    Din raspunsul tau am dedus ca ti-ai clarificat nedumeririle insa cu acest articol mi se pare ca s-au depasit anumite limite impuse totusi de bunul simt.
    Una e sa pui o intrebare, alta sa pui sub semnul intrebarii munca unui om si sa-i prejudiciezi imaginea.

    RASPUNSUL MEU: "Eu ti-as recomanda sa te mai documentezi inainte de a ma "corecta". Faci o grava confuzie intre Victor Costa/Victor Costa ltd./ Victor Costa, Inc.
    A semnat atat ca designer independent, cat si sub dnumitea "Victor Costa" ca companie de moda.
    In general etichetele "victor Costa" simple sunt specifice perioadei anilor '50 pana in '62; Victor Costa ltd, pentru perioada '60 - '70 iar Victor Costa Inc., la care te referi tu, pentru perioada de dupa '75 pana hat in anii '90.
    faptul ca a lucrat pentru alti designeri, ca de exemplu Suzy Perette, este absolut irelevant in cazul de fata, eticheta ar fi fost fie Suzy Perette, fie (daca e mai tarzie) Victor Costa for Suzy Perette."

    Si RASPUNSUL TAU;
    "Schimba Hainele spunea...

    Am fost indusa in eroare si de faptul ca nu am gasit pe e-bay decat Victor Costa din anii 70. Dar am mai cautat si pana la urma s-ar parea ca ai dreptate :)"

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca sa trec peste faptul ca informatiile postate de tine - trunchiat si fara o minima cunoastere a subiectului - sunt prealuate din link-ul postat de mine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nesupus la gind pizmas,
    Bogorici e dragalas
    Cui il ia cu prietenie
    Canta-i numai din tipsie
    Si-ti si joaca o chindie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Tiger, tiger, burning bright
    In the forests of the night,
    What immortal hand or eye
    Dare frame thy fearful symmetry?

    RăspundețiȘtergere
  5. Sau cu alte cuvinte, multumesc Bogorici ca mi-ai scos acele pe care tot tu mi le-ai infipt in bot...

    RăspundețiȘtergere