sâmbătă, 27 martie 2010

Care este cea mai buna asociere in Romania pentru moda vintage?


Mai sunt 3 zile si avem un raspuns final pentru cea de-a doua intrebare din seria de sondaje "schimba hainele". S-au strans ceva voturi, insa raspunsul nu este la fel de clar ca pentru prima intrebare. Daca a iesit sigur ca nu orice piesa din perioada 1920-1970 este vintage, ceea ce am aflat din a doua intrebare si este aproape la fel de sigur, este ca vintage in Romania nu inseamna haine de designer.

Couturierii francezi sau englezi nu au creat pentru Romania si romancele nu au invatat termenul de designer decat dupa revolutie, acesta fiind inlocuit fie cu cel de creator, dar cel mai adesea croitor. In revista Femeia de exemplu, singura sursa de informare pentru moda si frumusete pentru romance, abia in 1967 apar cateva schimburi cu alte jurnale de moda din lume iar in 1970 apar chiar si cateva referinte la designeri straini, comentate de romanii scoliti in institute de inginerie.

Un scurt pasaj din capitolul de moda din revista Femeia din 1970:
"Courreges continua insa mai degraba sa recreeze femeia decat moda, creand o imbracaminte pentru un trup complet plat. Astfel ne apare cu atat mai ademenitoare linia romaneasca care, dupa cum spune ing. Nina Angelescu, coordonatoarea creatiei din serviciul tehnic al M.I.U., evolueaza evident spre confort si calitate, se mentine pe o linie sobra, clasica, incercand astfel sa obtina un ravnit si atat de greu de gasit, de atat vreme, echilibru".

Intrebarea ramane insa in picioare, caci dupa raspunsurile voastre moda vintage nu e neaparat comunista si nu sunt neaparat haine SH, sau nu neaparat trebuie sa le consideram vechi. Care este cea mai buna asociere in Romania pentru moda vintage?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu