joi, 18 martie 2010

1948

Ce am gasit in Almanahul Femeia din 1948, o mandra din Banatul Timisoarei. Mi-ar fi placut sa fie mai multe detalii despre aceasta rochie, insa fotografia era intr-un articol referitor la taranca romanca, fara referinte la haine, doar la munca si atitudinea lor.

Daca in revista din 1947 capitolul de moda reprezinta 4-5 pagini la sfaristul almanahului, cu sfaturi despre ingrijirea hainelor, in 1948 capitiolul de moda este plasat in mijlocul almanahului si ocupa mai bine de 10 pagini. Pe langa sfaturile aferente hainelor vechi si ponosite, sunt prezentate si modele noi, care au aceeasi linie ca rochiile lui Dior, deoarece se inspirase si el din secolul XIX, unde feminitatea si afisarea acesteia era mult apreciata in randul inaltei societati.

Pentru cine este interesat de costumele secolului XIX, va invit sa cititi carte Adinei Nanu, "Arta, Stil si Costum". (versiune intergrala aici)

2 comentarii:

  1. Majoritatea imaginilor pe care le-am vazut, referitoare la moda anilor '40-'50,este formata din desene mai mult sau mai mult reusite. Aici regasesti femei de o silueta de invidiat, balerine in pas de vals. De ce oare?

    RăspundețiȘtergere