miercuri, 17 martie 2010

1947




In timp ce Dior revolutiona lumea modei la Paris, renunatand la hainele de tip uniforma si introducand un nou tip de silueta feminina, in Romania se vorbea despre cum sa prelungesti viata costumului tau si ce fel de materiale noi au aparut, care permit vopsirea lor mai usor, olandeze sau americane?.
Nu vreau sa calculez acum diferenta de ani, cu cati ani eram in urma fata de Europa de Vest, daca romancele isi ingrijeau costumele create in anii '20, ci doar sa subliniez factorul de convenienta. Razboiul tocmai se terminase iar tesaturile inca erau rationalizate, insa in Franta existau femei care isi permiteau sa fie frumoase si sa isi cumpere haine care cuprindeau mult material. In Romania frumusetea era mai mult o abilitate de a te descurca cu ce ai, de a drege problemele, nu de a le gasi o solutie noua.

2 comentarii:

  1. In perioada interbelica, romancele (cele cu dare de mana) tineau pasul modei de la Paris. Dar razboiul a introdus politici de rationalizare si economisire pretutindeni (celebra Make, do and mend in Marea Britanie, de exemplu-http://www.colettepatterns.com/blog/books/make-do-and-mend ). New Lookul lui Dior a fost socant si pentru vestici anume si din considerentul acesta: "At the time it was a sensation and a scandal – the first women to wear Dior's designs had them ripped off their backs by outraged citizenry who thought it was wasteful to use so much cloth when everything else was on ration." (http://www.telegraph.co.uk/fashion/stellamagazine/3361938/Dior-the-diamond-years.html)

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar daca a fost prea indraznet pentru vremea respectiva, cred ca daca se nastea in Romania, nu avea acelasi entuziasm, nici nu mai vorbesc de succes.

    RăspundețiȘtergere