joi, 11 februarie 2010

Cultura Vintage

Sursa foto
Am auzit termenul vintage acum mult timp, cand am citit intr-un ziar ca Barbra Streisand joaca in filmele ei in costume vintage. Pe-atunci nu mi-am pus mai multe intrebari, acum insa, cautand stirea mi-am dat seama cat de simpatica era. Prima mentiune apare in 1997, in New York Times, articolul se numeste "Couture Shock"si spune ca Barbra ar fi fost prima vedeta care s-a imbracat "vintage". Barbrei i-au urmat alte vedete, precum Winona Rider, Sharon Stone, Julia Roberts si altele.

Intr-un interviu povesteste despre cum a devenit pasionata de vintage, cum isi cumpara pantofi care atunci costau 4$ si acum sunt 400$, numai pentru ca li s-a descoperit adevarata valoare, faptul ca sunt piese de designer si au o caloare istorica destul de importanta.

Acelasi lucru se intampla si in Romania. Daca mergi la un targ de vintage si cauti si intrebi, poti gasi niste piese minunate, semnate de designer. Nu toate piesele dn targuri sunt vintage, drept urmare mergand targ de targ, mi se intampla sa vad aceleasi piese vestimentare care nu se vand, nu pentru ca nu s-ar gasi un cumparator, ci pentru ca nu sunt vintage. Sunt piese SH si ni e greu sa acceptam moda SH. Mai bine o numim eufemistic "vintage".

2 comentarii:

  1. Cred ca te-ar putea interesa articolul acesta http://threadbared.blogspot.com/2010/02/vintage-politics-interrupted.html nu neaparat pentru raspunsuri, ci pentru nuantele adaugatoare :)
    PS: imi place mult blogul tau si modul in care abordezi problema hainelor fie ele noi sau vintage/folosite/sh etc, luand in considerare aspectele istorice si sociale. felicitari :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult de aprecieri Carola! Inseamna mult pentru mine!

    RăspundețiȘtergere