duminică, 3 ianuarie 2010

SH de Romania

Dupa revolutie a fost o invazie de magazine second hand in toata tara. Hainele erau cumparate la kilogram din Anglia sau cel mai des Germania si vandute la bucata in sedii ale magazinelor care abia dadusera faliment. Romanii din clasa de mijloc aveau acces la haine cu eticheta, la preturi mici. Gaseam usor haine purtate dar in conditii foarte bune. Nu am avut niciodata vreo preferinta pentru vreo marca, pentru ca nu intelegeam diferentele de design, dar ori de cate ori intalneam o eticheta de care probabil auzisem, ma gandeam daca nu cumva e prea valoroasa pentru mine.

Pe de alta parte intram cu rusine intr-un magazin, cu gandul ca cine stie ce ar zice colegii sau cunostintele daca ar vedea unde intru, dar pana la urma pasiunea pentru haine diferite de cele pe care le gaseam in Cocor sau Unirii se dovedea a fi mai importanta decat rusinea. Gaseam multe, de la Escada, H&M, Esprit, Ralph Lauren, C&A, Calvin Klein la blugi Diesel sau Levis. Din cauza bugetului limitat pentru haine, petreceam si cate o ora pentru a alege un tricou sau un pulover mai rasarit, dar cotrobaiala merita pana la urma.

Acum, la 20 de ani distanta, nu mai intru in orice SH. Am nevoie de referinte, vreau sa stiu dinainte daca imi pierd timpul sau daca e un SH care aduce in mod constant "marfa". In plus este foarte comic simbolismul de care se folosesc in a se promova ca magazin, fara niciun reper in ceea ce priveste hainele vechi. Cel mai bun exemplu este cel de mai sus, din Brasov.

Voi ce SH-uri mai frecventati?

5 comentarii:

  1. In Bucuresti nu am avut inca rabdarea si timpul necesar pentru a colinda second handurile asa cum ar trebui.
    Am avut insa placerea de a colinda in Iasi foarte mult, vreme de aproximativ 2 ani de zile. In tot acest timp am ramas placut surprins cate lucruri poti gasi in orasul ala. Nu stiu ce mai e in ziua de azi, dar am auzit ca nu ar mai fi la fel.
    Mai pot spune si despre Suceava, un oras mic, cu putine second handuri, si foarte pretentioase ca si preturi. Lumea cumpara intradevar mai putin, tocmai din acest motiv. Curand se va inchide si Iulius Mall Suceava si cel mai probabil lumea se va reorienta catre second handuri, daca nu deja o fac, fiindca mallul respectiv e pe duca.
    In Bucuresti, ajung de obicei la cel mai apropiat second hand, destul de des, in special in zona in care stau. Imi displace total atitudinea sefei de acolo si a angajatilor. Facand exceptie de asta, gasesc haine interesante, de multe ori plecand mai mult decat incantat din locul ala.

    RăspundețiȘtergere
  2. PS: Nu mi-e rusine sa colind second handuri sau sa port haine second hand si nu am nevoei de referinte pentru a intra intr-un second hand.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce placere sa va avem alaturi cu experiente SH placute din Iasi:). In Bucuresti am intrat in sh-uri bune dar si in unele in care e imposibil sa gasesti ceva, orice, iar referintele le tin tocmai pentru ca nu am timp, dar atunci cand am imi place sa caut, sa cotrobai. Nu suport atitudinea vanzatorilor din magazinele SH deBucuresti, total diferita de a celor din Sibiu sau Brasov de exemplu, unde iti face placere sa intri.

    Cu rusinea, ce sa-ti zic, eram si eu o copila de cartier si orice intamplare isi avea si efecte pozitive sau negative.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am avut ocazia sa ajung in Sibiu si Brasov pentru a colinda pe acolo. Ai un email de la mine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Experienta in domeniul vestimentar, ne permite sa selectam cu mare atentie imbracamintea secondhand pe care o aducem din Olanda.
    www.hainesecondhandolanda.ro

    RăspundețiȘtergere