marți, 17 noiembrie 2009

Palaria - cel mai frumos accesoriu




Incep sa imi gasesc o noua pasiune: palariile.

Cand eram mica mama avea o singura palarie, neagra, din fetru cumparata prin anii 70. Mi se parea ca ii subliniaza foarte bine trasaturile feminine si parca era si mai frumoasa.

Deunazi am intrat in magazinul lui Adel de pe bulevardul Dacia si printre toate maruntisurile "femeiesti" pe care le-am gasit erau si 2-3 palarii. Le-am probat ca sa ma distrez putin si sa ii fac pe plac si lui Adel, dar sentimentul fata de acest accesoriu este inca acelasi. Nu e de mine, nu am de ce sa port palarie, nu sunt inca "o doamna". Bariera psihologica este atat de mare incat refuz sa cred ca pot fi femeie (?!). Nu inteleg.

Si totusi cred ca palaria este cel mai frumos accesoriu dar nu pentru ca aduce un surplus de eleganta unei tinute ci pentru ca palaria a aparut ca un accesoriu rezervat aristocratilor la sfarsitul secolului XVIII si era purtata de obicei de barbati.

E adevarat ca inca din Evul Mediu femeile trebuiau sa isi acopere capul datorita unui decret dat de biserica, dar optiunile acoperirii capului s-au epuizat: de la basma, voal, scufie, boneta, toate au fost folosite ca si accesorii obligatorii. Palaria a devenit un accesoriu general acceptat ca apartinand in aceeasi masura barbatilor cat si femeilor abia la inceputul anilor '60, pe fondul revolutiei sexuale, cand expunerea podoabei capilare a devenit semn al unei libertatii in limbajul corporal, castigata de femei.

Exista un alt accesoriu care sa fie purtat de ambele sexe in acceasi masura si totusi atat de diferit?

3 comentarii:

  1. Si mie imi plac tare de tot palariile - singura problema este ca nu prea imi stau grozav, dar uneori mai gasesc cate una potrivita.:)
    In ultimul timp sunt innebunita dupa manusi - apropo de accesorii purtate de ambele sexe in acceasi masura si totusi atat de diferit !:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, exact si prin manusi ne diferentiem. Am preluat din moda masculina aproape toate elemente care o caracterizau, incepand cu pantalonii pana la palarie si le-am transformat, le-am imbogatit. Mie imi plac mult manusile pe care Audrey Hepburn le-a purtat in filmul "Breakfast at Tiffany's" (anii 50, manusi 3 sferturi). http://www.etsy.com/view_listing.php?listing_id=33264355

    RăspundețiȘtergere
  3. Am si eu o colectie de palarii;)Unele nici nu au vazut lumina blogului(am fost egoista,le-am tinut doar pt mine sau au ajuns la o prietena care este si mai pasionata de acestea.

    P.S.Multumesc pt ca ma urmaresti,acum este reciproc ;)
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere